Volledig scherm
De Inspectie Leefomgeving en Transport krijgt nog even respijt van de rechter. © ROBIN UTRECHT

Inspectie hoeft nog niets te doen tegen overschrijding vliegbewegingen Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hoeft nog niet meteen maatregelen te nemen om Schiphol in 2018 aan het maximum aantal vliegbewegingen te houden. Een omwonende van de luchthaven had hier in een kort geding om gevraagd, omdat vorig jaar het toegestane gebruik van de Zwanenburgbaan op 76 dagen is overschreden. 

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat een spoedprocedure zich hiervoor niet leent en de uitkomst van een lopende bezwaarprocedure kan worden afgewacht.

Omwonende Boomhouwer meent dat de ILT, die toeziet op naleving van de geluidslimieten voor vliegverkeer, onvoldoende optreedt tegen de overschrijdingen. Het vlieglawaai maakt inbreuk op zijn woongenot.

Per dag mogen maximaal tachtig vliegtuigen op de Zwanenburglaan landen of vertrekken. Volgens de ILT was op 64 van de 76 overschreden dagen sprake van noodzakelijk onderhoud aan de Kaagbaan. Voor de resterende twaalf dagen is volgens de rechter geen concrete oorzaak genoemd. De ILT spreekt van onvoorziene omstandigheden, maar deze uitleg is niet voldoende, staat in het vonnis. De rechter spreekt van een ,,gebrekkige motivering''.

De ILT zegt niet op te treden omdat er voor het nieuwe zogeheten normen- en handhavingsstelsel (NNHS) geen wettelijke basis bestaat. Het NNHS wordt echter wel al in de praktijk toegepast. Daardoor wordt op dit moment slechts ,,anticiperend" gehandhaafd, zei een woordvoerder eerder. Dit wil zeggen dat overtredingen alleen worden gemonitord.

Volgens de rechter voert het te ver om de ILT via een voorlopige voorziening te dwingen per direct maatregelen te nemen. De beslissing in de bezwaarprocedure komt vermoedelijk over enkele weken.

Matje

GroenLinks roept naar aanleiding van de uitspraak minister Van Nieuwenhuizen op het matje. ,,Al jaren wordt het overtreden van geluidsregels gedoogd en wordt er niet gehandhaafd", zegt het Amsterdamse Kamerlid Suzanne Kröger.

Boomhouwer, die pal onder de vliegroute van de Aalsmeerbaan woont, is blij met het oordeel van de rechter. ,,Die zegt letterlijk dat ILT de afwijzing van overschrijdingen beter moet onderbouwen. Dat ga ik natuurlijk goed in de gaten houden." Hij sluit een nieuwe rechtszaak niet uit.

Volledig scherm
Luchthaven Schiphol zit dicht tegen het maximaal toegestane aantal van 500.000 vliegbewegingen en wil verder groeien. © ROBIN UTRECHT
Volledig scherm
Omwonenden van Schiphol klagen al sinds jaar en dag over geluidsoverlast van laag overscherende vliegtuigen. © ROBIN UTRECHT
  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’