Volledig scherm
© ANP

Instap Dirk Scheringa in digitale munten 'bijzonder slechte keuze'

UPDATEZakenman Dirk Scheringa wordt topman bij een nieuw Nederlands beleggingsinitiatief in cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Imagospecialist Thomas Lapperre ziet geen heil in de aanstelling.

De oprichter van de ten onder gegane DSB Bank loopt al vier maanden mee bij ICO HeadStart, een bedrijf dat startende ondernemingen wil helpen bij de financiering van hun eigen cryptocurrency projecten. Hij wordt daar ceo. ,,Ik ga me actief bemoeien met het bedrijf. Het is de combinatie van de oude en de nieuwe economie'', zegt hij tegen de krant. De procedure waarin ICO HeadStart zich specialiseert, is niet onomstreden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt er geen toezicht op, in tegenstelling tot bij echte beursgangen. De financiële waakhond waarschuwt voor de gevolgen van de riskante investeringen.

Wereldwijde bekendheid

Quote

Ik vind het een bijzonder slechte keuze

Thomas Lapperre, imago-expert

ICO HeadStart wil samenwerken met Scheringa vanwege zijn wereldwijde bekendheid, ervaring in het bankwezen, kennis van crowdfunding en zijn nieuwe kijk op zaken. De oud-bankier heeft naar eigen zeggen zelf geen geld belegd in cryptomunten zoals Bitcoin.

Imagospecialist Thomas Lapperre zou de startup dan ook niet hebben aanbevolen om met Scheringa in zee te gaan. ,,Aan cryptocurrency als Bitcoin kleeft al een negatief beeld doordat het onder meer gebruikt wordt door hackers en op het dark web. Je moet dan als bedrijf extra je best doen om een positief beeld van jezelf te creëeren'', volgens Lapperre. ,,Met het aantrekken van Scheringa maak je het jezelf alleen maar moeilijker doordat hij zo vaak negatief in het nieuws is gekomen. Het bedrijf krijgt er nu wel veel media-aandacht door, maar ze zitten ondertussen wel met iemand die waarschijnlijk veel geld voor zijn diensten vraagt en geen ervaring heeft met het product waar hij zich mee bezig gaat houden. Ik vind het een bijzonder slechte keuze.''

ICO heeft nog geen commentaar gegeven op de stellingen van Lapperre.

DSB

Dirk Scheringa was de man achter de DSB Bank, die volgens de Autoriteit Financiële Markten 'nooit een bankvergunning had mogen krijgen'. DSB beschikte bij het verkrijgen van bankrechten in 2006 over onvoldoende deskundig personeel, draaiboeken over geldverkeer ontbraken en de naleving van wet- en regelgeving was niet op orde.

De bank ging drie jaar later failliet. De vorderingen na het faillissement liepen op tot meer dan 3,8 miljard euro. Scheringa betaalde vorig jaar nog 1 miljoen euro uit eigen zak aan schuldeisers van de bank om de zaak af te wikkelen. Ondertussen maakte hij een rentree op de financiële markt met zijn nieuwe bedrijf CS Factoring, dat eerder dit jaar een beursgang zag mislukken.

  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’