Volledig scherm
Een kampeerder zit te internetten op een tablet © ANP

Internetten op vakantie explodeert na afschaffing roamingkosten

Nederlanders internetten er flink op los tijdens hun vakantie in Europa. Een jaar geleden zijn de extra kosten voor datagebruik afgeschaft, en sindsdien nam het internetgebruik met 435 procent toe.

Een jaar geleden was het nog hopen op een fatsoenlijk wifinetwerk bij de camping of het hotel voor kosteloos contact met het thuisfront. Niet meer nodig, want tegenwoordig mogen providers geen extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van data in het buitenland. En daar maken Nederlanders flink gebruik van. Vodafone-Ziggo, KPN en T-Mobile constateren zes tot zeven maal meer gebruik, meldt de NOS

Op cijfers van Amsterdam Internet Exchange, het knooppunt dat het internationale dataverkeer tussen alle mobiele operators registreert, is de stijging ook duidelijk te zien. In de vakantieperiodes zijn flinke pieken. Vooral de data van mei spreken boekdelen: dit jaar is veel meer verbruikt dan in 2017.

Risico

Overigens betekent de huidige regelgeving niet dat torenhoge rekeningen definitief tot het verleden behoren. Wie op cruise gaat, loopt nog steeds het risico op een onaangename verrassing. Onlangs kreeg een Duits gezin nog een rekening evan 12.000 euro wegens internetgebruik in het buitenland. Reden: het schip voer buiten het bereik van de zendmasten, waardoor het toestel gebruikmaakte van dure verbindingen.

In deze landen kun je 'gratis' roamen

België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (verandert mogelijk na voltrekken Brexit) en Zweden. 

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.