Volledig scherm
© ziggo

Invallen bij Ziggo Sport en Fox om gesjoemel met uitzendrechten

De Europese Commissie is onaangekondigd binnengevallen bij Ziggo Sport in groot onderzoek naar gesjoemel met sportuitzendrechten. Brussel heeft verschillende mediabedrijven in meerdere Europese landen op de korrel. 

Ziggo Sport bevestigt de inval. Er wordt meegewerkt met de autoriteiten, verder kan er geen commentaar worden gegeven, laat een woordvoerder weten. Eerder werd al bekend dat de Commissie bij het Britse 21st Century Fox van miljardair Rupert Murdoch is binnengevallen. 

Kartelvorming 

De invallen vinden plaats in het kader van een onderzoek naar een mogelijke overtreding van de Europese antitrustwetten. Die wetten verbieden onder meer kartelvorming. ,,Ambtenaren hebben de onaangekondigde inspecties uitgevoerd in verschillende lidstaten bij bedrijven die actief zijn in de distributie van mediarechten en verwante rechten die betrekking hebben op verschillende sporttoernooien en het uitzenden daarvan'', laat de Commissie weten.

Omroepen in heel Europa spenderen miljarden om exclusieve rechten van topcompetities te waarborgen en zo kijkers te trekken. In Nederland heeft Fox Sports de uitzendrechten van onder meer de Nederlandse Eredivisie, de Duitse Bundesliga en de UEFA Europa League. Ziggo Sport, onderdeel van VodafoneZiggo, heeft onder meer de uitzendrechten van de Formule 1 en de Premier League.

Het is nog onduidelijk waar de invallen allemaal zijn geweest maar The Telegraph meldt dat er in ieder geval een huiszoeking is geweest bij het Fox-kantoor in Londen. Het bedrijf achter zenders als Sky Sports en Fox Sports maakte bekend dat het meewerkt met de autoriteiten.

Volledig scherm
© EPA