Exterieur van het hoofdkantoor van de Haagse zakenbank NIBC.
Volledig scherm
Exterieur van het hoofdkantoor van de Haagse zakenbank NIBC. © ANP

Investeerder Blackstone wil Nederlandse bank NIBC kopen

Het Amerikaanse investeringsbedrijf Blackstone is voornemens om de Nederlandse bank NIBC te kopen. Dat maakt de in Den Haag gevestigde bank vandaag bekend. Blackstone Group wil een bod van 9,85 euro per aandeel uitbrengen op alle stukken NIBC die niet in handen zijn van grootaandeelhouders J.C. Flowers en Reggeborgh. 

Volgens NIBC bevinden de gesprekken zich inmiddels in een vergevorderd stadium. Blackstone wil de overnameprijs in contanten voldoen. Het aandeel NIBC sloot donderdag op 9,13 euro.

Met J.C. Flowers en Reggeborgh heeft Blackstone al afspraken gemaakt om hun aandelen te kopen. Het totale prijskaartje dat Blackstone aan NIBC hangt bedraagt ongeveer 1,5 miljard euro. De bank heeft zich nog niet uitgesproken over het bod, maar zegt de belangen van al zijn aandeelhouders in het oog te houden. NIBC keerde in maart 2018 na enkele jaren afwezigheid terug naar de beurs.

NIBC werkt vanuit kantoren in Den Haag, Amsterdam, Frankfurt, Londen en Brussel en bedient zo’n zeshonderd middelgrote ondernemingen en ruim 400.000 consumenten.

De bank werd in 1986 voor het eerst naar de beurs gebracht. Die notering werd in 1999 beëindigd, toen NIB Capital, een samenwerking tussen de pensioenbeheerders ABP en PPGM, een meerderheid van de aandelen kreeg. Sinds 2005 is NIBC voor het grootste deel in handen van J.C. Flowers. Die investeerder heeft nog altijd bijna 61 procent van de aandelen in handen.

NIBC in de schijnwerpers

Het aandeel NIBC staat vandaag meteen in de schijnwerpers op het Damrak na het overnamebod. De aandelenbeurs in Amsterdam begon vrijwel vlak. Op de lokale markt steeg NIBC ruim 7 procent. 

Gisteren werd bekend dat NIBC de hypotheekrente naar een nieuw laagtepunt brengt. De bank komt met de nieuwe aanbieder Lot Hypotheken, die een 10 jaarsrente van 0,99 procent aanbiedt. Lot is naar eigen zeggen de eerste hypotheekaanbieder die een rente van minder dan 1 procent vraagt voor een hypotheek van tien jaar.

Lot biedt volgens NIBC hypotheken aan volgens de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het bedrijf kiest er daarom bewust voor om te stunten met de rente voor tienjaarshypotheken. Een kwart van de hypotheken met NHG wordt nog voor deze periode afgesloten, hoewel hypotheken met een looptijd van twintig of dertig jaar de laatste tijd steeds populairder worden.