Volledig scherm
© REUTERS

‘Investeerder Brookfield aast op KPN’

updateInvesteerder Brookfield overweegt om een bod uit te brengen op telecomreus KPN. Dit meldt Bloomberg op basis van bronnen.

De Canadese vermogensbeheerder zou in gesprek zijn met Nederlandse pensioenfondsen om een bod uit te brengen op KPN, aldus het persbureau. Het bedrijf heeft nog geen toenadering gezocht tot KPN. Ook is er nog geen definitief besluit genomen door Brookfield.

Het aandeel KPN schoot na de geruchten met bijna 8 procent omhoog op de Amsterdamse beurs. Dit is de grootste koerssprong voor het aandeel sinds 2013. In dat jaar zag het Mexicaanse telecomconcern América Móvil van miljardair Carlos Slim een poging tot overname van KPN stranden, dit dankzij een speciale beschermingsmuur. Eerder had América een belang van bijna 30 procent opgebouwd in KPN.

KPN wilde niet reageren op de mogelijk nieuwe overnamepoging. De telecomreus stond in de markt wel bekend als overnameprooi. Alleen werd dan vaker een groot Europees telecombedrijf als koper genoemd, bijvoorbeeld het Spaanse Telefonica. De marktwaarde van de grootste telecomaanbieder van Nederland bedraagt inmiddels zo’n 10,5 miljard euro. 

Ook het Canadese Brookfield, opgericht in 1899 en met 330 miljard dollar vermogen onder beheer, wilde niet reageren. De investeerder geldt als specialist in alternatieve beleggingen op het gebied van onroerend goed, infrastructuur, hernieuwbare energie en private equity. Brookfield heeft investeringen in 30 landen lopen, bij deze bedrijven zijn 80.000 werknemers in dienst. De Canadese investeerder steekt vooral geld in de transport- en energiesectoren, nuts- en telecombedrijven en heeft miljarden achter de hand. De Canadezen zouden eerder deze maand interesse hebben getoond in datacenters van het Spaanse Telefónica.

Analist Corné van Zeijl van Actiam noemt het verrassend dat een partij als Brookfield interesse zou hebben in het Nederlandse telecombedrijf. ,,Er zit geen groei in, de telecommarkt is heel concurrerend en het bedrijf zal de komende jaren flink moeten investeren in 5G.’’ Tegelijkertijd voert Van Zeijl aan dat het bedrijf ‘uitermate gezond is’ en ‘nagenoeg geen schulden heeft’. ,,Dat kan de interesse verklaren.’’

Jaarcijfers 

KPN kwam gisteren met zijn jaarcijfers naar buiten. Het concern heeft flink te lijden onder de concurrentieslag op de mobiele markt, zo bleek. Daar scoren T-Mobile en Tele2 met goedkope bundels met onbeperkte data. Verder blijft de zakelijke markt een zorgenkindje: afgelopen jaar daalden de inkomsten met 1,9 procent. Dankzij de moderne technologie kunnen bedrijven hun telecomdiensten veel goedkoper inkopen en raakt KPN veel inkomsten kwijt.

Door die tegenvallers daalde KPN’s omzet vorig jaar naar 5,64 miljard euro, 1,8 procent minder dan in 2017. De nettowinst daalde met 28 procent naar 280 miljoen euro. 

Het telecombedrijf zet de komende jaren fors in op kostenbesparingen. De nieuwe topman Maximo Ibarra zei eerder de kosten met 350 miljoen euro omlaag te willen brengen. Door te besparen hoopt het bedrijf tegelijkertijd de investeringen te kunnen opvoeren. KPN wil met name inzetten op meer glasvezel. Het streven is dat eind 2021 1 miljoen extra huishoudens op glasvezel zijn aangesloten. 

Veto

Als er daadwerkelijk een overnamebod volgt en mocht die niet bevallen, dan kan het bedrijf via de Stichting Preferente Aandelen B een beschermingswal opwerpen. Daarmee voorkomt de stichting dat andere partijen een meerderheid van het stemrecht in handen kunnen krijgen. Op termijn kan mogelijk ook de minister van Economische Zaken ingrijpen bij een ongewenste overname van belangrijke Nederlandse telecombedrijven. Die bedrijven zouden volgens een wetsvoorstel extra beschermd moeten worden omdat als ze niet meer goed functioneren dat de samenleving kan ontwrichten. 

Bij de actiegroep ‘XS4ALL moet blijven’ stuit een mogelijke overname in elk geval niet op weerstand. Sterker, de club wil in gesprek met de Canadese investeerder Brookfield. KPN kondigde eerder aan te stoppen met de merknaam XS4ALL, dit tot groot ongenoegen van een groot aantal leden. 

‘XS4ALL moet blijven’ heeft in dat kader een open brief gestuurd aan Bruce Flatt, de topman van Brookfield. Daarin vraagt de groep om een kans om haar ideeën aan Flatt te tonen. Het schrappen van de naam XS4ALL zou ‘een epische en onvergeeflijke marketingblunder’ zijn, schrijft de actiegroep. XS4ALL kan voor Brookfield ‘het innovatieve boegbeeld van technologische durf en eerlijke zorg voor privacy en veiligheid’ worden.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.