Volledig scherm
Een van de CoolCat winkels. In Nederland zijn er nu nog 80 winkels, maar de vraag is wat de nieuwe eigenaar van plan is met de filialen. © Robin Utrecht

Investeerders zien brood in overname winkelketen CoolCat

Er is veel belangstelling om de failliete kledingwinkelketen CoolCat over te nemen. Volgens de curator staan investeerders en andere geïnteresseerden in de rij. Hij laat weten de komende dagen hard nodig te hebben om te onderzoeken hoe serieus de belangstelling is. 

,,Er komt van alles voorbij, van mensen die alleen de kleding willen opkopen tot binnen- en buitenlandse investeerders die de winkels willen overnemen. We gaan een kritische selectie maken en de mensen vragen naar hun motivatie. Wat willen ze?’’, aldus Edwin van Wijk namens curator David Bos. 

Winkels blijven open

Volgens Van Wijk blijven de tachtig winkels de komende weken nog open. Er is nog voldoende kledingvoorraad. Bij de Nederlandse CoolCat –gespecialiseerd in kinder- en tienerkleding – werken 1180 mensen. Zij hebben maandag allemaal hun ontslag gekregen. ,,Ze hebben recht op loon tot het einde van de opzegtermijn, dus ze zullen nog zeker 4 tot 6 weken aan het werk blijven. In de tussentijd hopen we snel duidelijkheid te geven over de toekomst van het bedrijf.’’  Via de webshop kan overigens niks meer worden besteld. Ook kunnen klanten voorlopig geen CoolCat-cadeaukaarten inleveren. 

De keten gaf aan dat het te kampen heeft met ‘zeer uitdagende marktomstandigheden’. Het bedrijf sloot jaren achtereen met aanzienlijke verliezen. De warme en lange zomer van 2018 en de zachte winter van 2019 gaven volgens CoolCat het laatste zetje. 

Het faillissement geldt voor de vennootschappen CoolCat Fashion en CoolCat Nederland. De buitenlandse entiteiten van CoolCat vallen buiten het bankroet.  Zakenman Ronald Kahn is de oprichter van de keten, hij opende in 1979 zijn eerste winkel in Amsterdam. 

Overname

Naast CoolCat vielen recent ook de ketens Intertoys en budgetdrogisterij OP=OP Voordeelshop om. Ook voor de voordeelshop is er volgens de curator voldoende belangstelling en hebben zich in korte tijd al verschillende overnamekandidaten gemeld. Bij speelgoedketen Intertoys kwam het al eerder tot een doorstart. Daarvoor waren er vier geïnteresseerde partijen. Uiteindelijk ging Green Swan ermee aan de haal. Het Portugese investeringsfonds wil er een hippe winkel van maken waar je kunt karaoken en gamen of je kinderfeestjes door kunt laten organiseren.