Volledig scherm
Mensen staan in de rij tijdens de opening van het warenhuis Hudson's Bay in Hoog Catharijne (Utrecht). © ANP

Is einde Hudson's Bay alweer nabij? ‘Faillissement dreigt’

Warenhuisketen Hudson's Bay draait in Nederland zo slecht dat een sluiting of faillissement nog dit jaar de meest voor de hand liggende optie is. Dat blijkt volgens het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche uit interne documenten van het Duitse moederbedrijf.

Een woordvoerster van Hudson's Bay Nederland kon vanochtend niet inhoudelijk reageren. Moederbedrijf Karstadt was niet direct bereikbaar voor een reactie.

In september werd Hudson's Bay Nederland onderdeel van het op een na grootste warenhuisconcern van Europa door de samensmelting met Karstadt. De bijbehorende herpositionering gaf volgens Wirtschaftswoche slechts tijdelijke verlichting voor de keten, met in Nederland meer dan tien warenhuizen. 

Hudson Bay Company verkocht sinds september vorig jaar ruim de helft van zijn Europese activiteiten, in het eerste Nederlandse jaar draaide het bedrijf 80 miljoen euro verlies. Om het tij te keren zette Hudson's een koerswijziging in, met toegankelijkere producten, lagere prijzen en acties. In de interne stukken waarin het Duitse blad inzage heeft gehad, wordt een sluiting of faillissement nog dit jaar als meest serieuze oplossing beschouwd. 

Verlies

Vrij kort na de opening van de eerste vestiging van Hudson's Bay in Amsterdam doken al berichten op dat de winkelketen niet aansloeg bij het Nederlandse publiek. Volgens de Duitse berichten zouden de winkels in Nederland afstevenen op verliezen tot een miljard euro in 2028 als de keten op de huidige manier verdergaat.

Volledig scherm
Opening Hudson's Bay. © Paula Swieringa
  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.