Is het niet tijd voor een nieuwe auto, Mark Rutte?

Nederland moet zijn spaargeld uitgeven, zeggen premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom. Als iedereen nieuwe auto's, badkuipen of huizen koopt, is de crisis zo voorbij. Maar het kabinet geeft zelf slechts aarzelend gehoor aan de oproep.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft een nieuwe fiets. Een knalrode. De PvdA-bewindsvrouw liet haar tandem speciaal in haar partijkleur overspuiten. De bewindsvrouw gaf met die aanschaf gevolg aan de oproep van haar politieke baas Mark Rutte om het geld te laten rollen.

Iedere Nederlander zou dat moeten doen, zei Rutte in april. Toen probeerde hij Nederland geld uit de zakken te praten met zijn oproep om vooral nu in de crisis auto's, huizen en badkuipen te kopen. Dát zou de economie aanzwengelen.

PvdA-leider Diederik Samsom herhaalde die oproep gisteren nog een keer in de Volkskrant. Hij wil woningcorporaties, pensioenfondsen en vermogende particulieren verleiden geld uit te geven.

Hypotheek
Maar doen de ministers zelf wel wat ze prediken? Behalve de nieuwe tandem van Klijnsma is het beeld niet heel positief.

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en leider van de eurogroep, loste vooral de hypotheek van zijn woning versneld af. Zijn dijkhuis stond onder water. Financieel dan. 'Mijn hypotheek stond onder water, dus daar heb ik maar wat aan gedaan, maar verder doe ik het rustig aan.'

Minister Stef Blok van Wonen liet zijn huis opknappen en ging shoppen. 'Twee jurken en een smoking voor de inhuldiging van de koning. Dat was wel een uitgave. De jurken waren overigens voor mijn vrouw.'

Premier Rutte steekt daarbij vergeleken schril af. Hij praat vooral over geld uitgeven, maar de haperende economie wacht nog op de persoonlijke financiële injectie van de premier.

Volgens het kadaster sloot Rutte in 1999 nog een hypotheekje van een kleine 23.000 euro af voor zijn bovenwoning in het Haagse Benoordenhout. Dat bedrag verdient hij nu in 1,5 maand. Maar van verhuizen wil de premier niet weten, laat hij herhaaldelijk weten. Hij is erg aan zijn stulpje gewend. En mocht het tegenzitten in zijn carrière, dan wil hij net als de meeste Nederlanders van een uitkering zijn huis kunnen blijven betalen, grapte hij al eens.

Concertvleugel
De concertvleugel waarvoor Rutte al jaren zou sparen, komt er ook niet. Geld is bij Rutte niet zozeer het probleem als wel zijn zes buren en de beperkte ruimte in zijn appartement.

Zijn auto dan? De premier zei immers dat iedereen die het kon betalen, zeker nu zijn oude auto moest inruilen voor een splinternieuwe. De donkerblauwe Saab die de premier trouw laat onderhouden door de Haagse garagist Wim Kok is onderhand al bijna oud genoeg om in de oldtimerregeling van staatssecretaris Frans Weekers te vallen. Maar nee hoor, de Saab blijft bij Rutte voor de deur.

De eerste minister spendeert naar eigen zeggen nog het meest aan de horeca, aan stappen zoals hij het zelf noemt.

Bij PvdA-leider Diederik Samsom, die zijn oog gisteren openlijk liet vallen op de miljarden van de woningcorporaties en de pensioenfondsen, zijn de dakkapellen ook nog niet vervangen. Ook staat er nog geen nieuwe bolide voor de deur. Hij heeft niets gedaan om de economie te stimuleren. 'Ik heb wel wat extra hypotheek afgelost, maar volgens mij is dat geen investeren,' zei de PvdA-leider gisteren aarzelend bij het verlaten van de Tweede Kamer.