Onderzoeker Filip van Noort inspecteert de 'nedervanille.'
Volledig scherm
PREMIUM
Onderzoeker Filip van Noort inspecteert de 'nedervanille.' © Marco de Swart

Is Nedervanille het nieuwe goud?

PrijsstijgingDe toch al recordhoge vanilleprijs wordt nog verder opgedreven door noodweer op Madagaskar, het vanille-eiland bij uitstek. Biedt dit nieuwe kansen voor de kwekers van Nedervanille?

Drie redenen waarom je in Nederlandse vanille moet investeren:


* De kwaliteit van de vanille is hoog dankzij de goed gereguleerde omstandigheden in de Nederlandse kassen. De kwaliteit van de Malagassische bourbonvanille is daarentegen sterk achteruitgegaan.

* De oogst op Madagaskar is grotendeels mislukt door ergste tropische cycloon in dertien jaar. Kopers wijken daardoor uit naar andere telers.

* Steeds meer consumenten hebben een voorkeur voor natuurlijke ingrediënten die eerlijk zijn geproduceerd. Bij Nederlandse telers hoeven consumenten niet te vrezen dat mensen worden uitgebuit voor de teelt.

Bij AH betaal je voor één vanillestokje momenteel 3 euro. Dat is omgerekend 1.500 euro per kilo. Jumbo is in zijn websuper en de meeste winkels gestopt met de verkoop van vanille. De reden? Schaarste maakt de specerij peperduur.

En vanille dreigt nog duurder te worden. De ergste tropische cycloon in dertien jaar heeft twee weken geleden op Madagaskar niet alleen 78 doden geëist, maar ook een deel van de vanilleoogst verwoest. Op het Afrikaanse eiland, waar meer dan driekwart van alle vanille wordt geteeld, is een kwart van de vanilleorchideeën beschadigd, schatten handelaren in. Dat zal de prijs verder opdrijven, verwacht Henk de Kroon van Vanille BV, die de specerij levert aan onder meer Sligro, Albert Heijn en Jumbo. ,,Je ziet nu al inkopers van supermarkten afhaken omdat de prijs te hoog is. Restaurants schrappen toetjes met vanille van de kaart of wijken uit naar synthetisch vanillearoma.''