Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar en Sixma

Is private lease echt zo gunstig als het lijkt?

Het klinkt aantrekkelijk: voor een vast maandbedrag een gloednieuwe auto rijden zonder zorgen over onverwacht hoge reparatiekosten. Maar wat zijn de addertjes onder het gras als je kiest voor private lease?

Quote

Ik had geen zin meer in onverwach­te kosten van de garage

Karen Visser

Karen Visser (45) uit Reeuwijk rijdt sinds juli in een private-leaseauto, een Smart ForFour. ,,Ik had een nieuwe auto nodig maar wilde niet mijn spaarrekening plunderen. Ook had ik geen zin meer in onverwachte garagekosten'', vertelt Visser.

Dus maakte Visser een rekensommetje. Dat leerde dat leasen maandelijks niet veel duurder was dan het rijden van een nieuwe, zelf gekochte auto. Het gemak van private lease gaf de doorslag. ,,Als de auto problemen heeft, wordt het opgelost door de leasemaatschappij.'' Zoals laatst, toen ze een lekke band had. ,,Mijn Smart werd voor de deur opgehaald en ik mocht met de takelwagen meerijden naar het depot voor een vervangende auto.''

Private lease is de laatste jaren sterk in opkomst. Steeds meer consumenten leasen een auto in plaats van er een te kopen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) rijden al bijna 100.000 private lease-auto's op de Nederlandse wegen. In 2013 waren dat er 8.500.