Italië zorgt voor paniek op beurzen
Beleggers raken in paniek over Italië. De Europese beurzen gaan onderuit en de rente op Italiaanse staatsleningen gaat door het dak.
Beleggers dumpten Italiaanse staatsleningen, waardoor de rente steeg. In het kielzog gingen ook de rentes op Griekse, Spaanse en Portugese staatsleningen omhoog. Duitsland en Nederland zagen de rente juist dalen, omdat beleggers massaal in deze veilige staatsleningen stappen.
Op de beurzen gingen de aandelen van banken en verzekeraars onderuit. Vooral banken met veel Italiaanse staatsleningen in bezit kregen klappen. Zij zullen bij een Italiaanse crisis hard geraakt worden.
Italië gaat hoogstwaarschijnlijk in september opnieuw naar de stembus. Die verkiezingen dreigen uit te lopen op een referendum voor of tegen de euro. Uit de eerste peilingen blijkt dat de anti-euro-partijen Lega en 5 Sterren Beweging dan een nog grotere meerderheid gaan halen. Ignazio Visco, de president van de Italiaanse centrale bank, waarschuwde al dat een ‘gevaarlijke vertrouwenscrisis’ dreigt voor Italië.
Crisis
Mochten de Italianen besluiten de euro vaarwel te zeggen dan is een crisis gegarandeerd. De nieuwe lire zal direct in waarde kelderen en de rente zal torenhoog worden. Daardoor raken de banken in de problemen en dat raakt de economie. Daar komt nog bij dat de toch al enorme staatsschuld van 2300 miljard euro nog duurder wordt. Hoe de Italianen die ooit af willen betalen is een groot raadsel.
Die mogelijke crisis zal ook Nederland hard raken, waarschuwt het Centraal Plan Bureau (CPB). De rekenmeesters van het kabinet publiceerden vanochtend een studie naar de risico’s voor de Nederlandse economie en daar spelen Italië en de euro een prominente rol in.
Italië is een grote belangrijke handelspartner van ons land en veel export naar Italië wordt hard geraakt. De kans is levensgroot dat de euro helemaal uit elkaar klapt als Italië er uit stapt. Dat zal tot grote chaos en een nieuwe en diepe recessie leiden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn12
Na 54 jaar begreep Ilse waarom ze altijd tweede werd in sollicitatieprocedures
-
PREMIUM22
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
met video
Transavia schrapt in juli en augustus 210 vluchten, bijna alle reizigers omgeboekt
Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. -
PREMIUMMet video2
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
Inspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen uitstoot
Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.Luchthaven Schiphol -
PREMIUMmet video
Massaclaim tegen de staat in de maak: ‘Gestolen 400 miljard euro terug naar gepensioneerden’
De politieke strijd om de honderden miljarden pensioengeld is geluwd, maar de juridische strijd gaat onverminderd door. Tegenstanders van het nieuwe pensioenstelsel vrezen dat gepensioneerden er in het nieuwe stelsel bekaaid afkomen. Ze zetten alles op alles om de schade te beperken; van massaclaim richting de staat tot meerdere rechtszaken. ‘Er is zeker 400 miljard euro van de gepensioneerden gestolen’.