Volledig scherm
© ANP

Italië zorgt voor paniek op beurzen

Beleggers raken in paniek over Italië. De Europese beurzen gaan onderuit en de rente op Italiaanse staatsleningen gaat door het dak.

Beleggers dumpten Italiaanse staatsleningen, waardoor de rente steeg. In het kielzog gingen ook de rentes op Griekse, Spaanse en Portugese staatsleningen omhoog. Duitsland en Nederland zagen de rente juist dalen, omdat beleggers massaal in deze veilige staatsleningen stappen.

Op de beurzen gingen de aandelen van banken en verzekeraars onderuit. Vooral banken met veel Italiaanse staatsleningen in bezit kregen klappen. Zij zullen bij een Italiaanse crisis hard geraakt worden.

Italië gaat hoogstwaarschijnlijk in september opnieuw naar de stembus. Die verkiezingen dreigen uit te lopen op een referendum voor of tegen de euro. Uit de eerste peilingen blijkt dat de anti-euro-partijen Lega en 5 Sterren Beweging dan een nog grotere meerderheid gaan halen. Ignazio Visco, de president van de Italiaanse centrale bank, waarschuwde al dat een ‘gevaarlijke vertrouwenscrisis’ dreigt voor Italië.

Crisis

Mochten de Italianen besluiten de euro vaarwel te zeggen dan is een crisis gegarandeerd. De nieuwe lire zal direct in waarde kelderen en de rente zal torenhoog worden. Daardoor raken de banken in de problemen en dat raakt de economie. Daar komt nog bij dat de toch al enorme staatsschuld van 2300 miljard euro nog duurder wordt. Hoe de Italianen die ooit af willen betalen is een groot raadsel.

Die mogelijke crisis zal ook Nederland hard raken, waarschuwt het Centraal Plan Bureau (CPB). De rekenmeesters van het kabinet publiceerden vanochtend een studie naar de risico’s voor de Nederlandse economie en daar spelen Italië en de euro een prominente rol in.

Italië is een grote belangrijke handelspartner van ons land en veel export naar Italië wordt hard geraakt. De kans is levensgroot dat de euro helemaal uit elkaar klapt als Italië er uit stapt. Dat zal tot grote chaos en een nieuwe en diepe recessie leiden.