Jaarlijks 10 miljard schade door cybercrime
De Nederlandse economie lijdt jaarlijks 10 miljard euro schade door cybercrime. Als alle nachtmerriescenario's werkelijkheid zouden uitkomen, kan dit Nederland zelfs 100 miljard euro kosten.
Dit meldt accountantskantoor Deloitte op basis van een onderzoek naar de schade van digitale misdaad. De conclusies zijn vanochtend aan het ministerie van Economische Zaken gepresenteerd.
Vooral banken, nutsvoorzieningen, technologische bedrijven en de publieke sector lopen volgens de onderzoekers gevaar. En hoewel het midden- en kleinbedrijf (mkb) tot nu toe redelijk buiten schot blijft, ziet Deloitte ook dáár de risico's toenemen.
De belangrijkste reden: mkb'ers hebben te weinig kennis van de gevaren en de benodigde beveiliging. Bovendien is goede beveiliging om cybercrime te voorkomen relatief duur voor kleinere ondernemers. Zij moeten naar verhouding twee keer zo veel geld uittrekken als grote bedrijven om op hetzelfde beveiligingsniveau te komen.
Dit is volgens de onderzoekers riskant, omdat de gevolgen van een cyberaanval niet beperkt hoeven te blijven tot het mkb, aangezien zij op hun beurt leveren aan grotere ondernemingen.
Volgens Deloitte is vooral gijzelsoftware (ransomware) populair, en dat zal voorlopig zo blijven, voorspelt Deloitte. Daarnaast ziet het malvertising opkomen, het plaatsen van besmette advertenties op reguliere sites.
Consumenten
Niet alleen bedrijven maar ook particulieren lopen kans slachtoffer te worden van cybercrime. Afgelopen jaar zijn er 2,5 miljoen cybercrime-aanvallen voorgevallen, zo blijkt uit een rondvraag onder Nederlanders.
Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 27 procent hiervan melding gemaakt, waarvan 8 procent bij de politie. In 2012 betrof het totale aantal meldingen nog 31 procent. Onder internetcriminaliteit valt in dit geval identiteitsfraude, koop/verkoopfraude, hacken en cyberpesten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat te doen in een afkoelende koopwoningmarkt?
Nu de hypotheekrente stevig blijft stijgen en de koopwoningmarkt afkoelt, staan veel woningzoekenden en huiseigenaren voor een dilemma: de (ver)koop naar voren halen, met minder geld overbieden of juist wachten op een mogelijke daling van de prijzen? Twee experts geven advies - al mag je het geen advies noemen. -
PREMIUM
Stuttgart worstelt al decennia met (nu peperduur) treinstation
De Zuid-Duitse stad Stuttgart wacht al sinds de jaren 90 op een nieuw treinstation. Een opeenstapeling van problemen remt de bouw van Stuttgart 21 telkens af. Inmiddels zijn de kosten, door de meest recente tegenvaller, ruim verdubbeld tot 9,15 miljard euro. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Dit is de top drie ergernissen van bezoekers van vakantieparken
Het staat op nummer één van ergernissen van bezoekers van vakantieparken: slecht schoongemaakte huisjes. Slechte bedden staan op gepaste afstand op plek twee. En op nummer drie staan stank en geurtjes. Dat blijkt uit onderzoek van Parkvakanties. -
PREMIUM
Zo wil Duitsland zonder Russisch gas de winter doorkomen
De gascrisis tussen Duitsland en Rusland lijkt te escaleren. Als reactie op een mogelijke Russische gasstop kondigde de Bondsregering in Berlijn de alarmfase af, uit vrees voor een gastekort deze winter. Vijf vragen over deze kwestie.
-
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
PREMIUM
Gaatje in Europese wet: Flexwerker toch niet per se werknemer
Grote platforms als Uber en Deliveroo proberen hun miljoenen flexwerkers alsnog van een werknemersstatus af te houden door hen een goedkope verzekering aan te bieden tegen inkomensverlies.