Jaarlijks 10 miljard schade door cybercrime
De Nederlandse economie lijdt jaarlijks 10 miljard euro schade door cybercrime. Als alle nachtmerriescenario's werkelijkheid zouden uitkomen, kan dit Nederland zelfs 100 miljard euro kosten.
Delen per e-mail
Dit meldt accountantskantoor Deloitte op basis van een onderzoek naar de schade van digitale misdaad. De conclusies zijn vanochtend aan het ministerie van Economische Zaken gepresenteerd.
Vooral banken, nutsvoorzieningen, technologische bedrijven en de publieke sector lopen volgens de onderzoekers gevaar. En hoewel het midden- en kleinbedrijf (mkb) tot nu toe redelijk buiten schot blijft, ziet Deloitte ook dáár de risico's toenemen.
De belangrijkste reden: mkb'ers hebben te weinig kennis van de gevaren en de benodigde beveiliging. Bovendien is goede beveiliging om cybercrime te voorkomen relatief duur voor kleinere ondernemers. Zij moeten naar verhouding twee keer zo veel geld uittrekken als grote bedrijven om op hetzelfde beveiligingsniveau te komen.
Dit is volgens de onderzoekers riskant, omdat de gevolgen van een cyberaanval niet beperkt hoeven te blijven tot het mkb, aangezien zij op hun beurt leveren aan grotere ondernemingen.
Volgens Deloitte is vooral gijzelsoftware (ransomware) populair, en dat zal voorlopig zo blijven, voorspelt Deloitte. Daarnaast ziet het malvertising opkomen, het plaatsen van besmette advertenties op reguliere sites.
Consumenten
Niet alleen bedrijven maar ook particulieren lopen kans slachtoffer te worden van cybercrime. Afgelopen jaar zijn er 2,5 miljoen cybercrime-aanvallen voorgevallen, zo blijkt uit een rondvraag onder Nederlanders.
Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 27 procent hiervan melding gemaakt, waarvan 8 procent bij de politie. In 2012 betrof het totale aantal meldingen nog 31 procent. Onder internetcriminaliteit valt in dit geval identiteitsfraude, koop/verkoopfraude, hacken en cyberpesten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoogleraar retail Corine Noordhoff: ‘De winkelstraat toont veerkracht, let maar op’
Wendbaar, snel en datagedreven. Dat zijn volgens Corine Noordhoff (41) eigenschappen die je als winkelier nodig hebt om te overleven. Noordhoff gaat haar kennis over retail en marketing vanaf 1 maart overdragen aan studenten. Ze wordt aangesteld als bijzonder leraar Retail&Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen. -
PREMIUM
Miljoenen pensioenen in gevaar: ‘Kans op kortingen wordt heel reëel’
De pensioenen van miljoenen Nederlanders zijn in gevaar. Door de lage rente en strengere regels dreigen de komende jaren kortingen op vele pensioenen, waarschuwen ABP en PMT, twee van de grootste pensioenfondsen van Nederland. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Britse importeur: ‘Mijn lading varkensvlees is door brexit-formaliteiten weggerot in Rotterdamse haven’
De Londense vleesimporteur DH Foods heeft vijf containers met varkensvlees moeten weggooien omdat de vrachtwagens zo lang vaststonden in de Rotterdamse haven dat de lading begon te rotten. -
Steinweg verkoopt containerterminal RST aan Britse en Amerikaanse investeringsmaatschappijen
Rotterdam Shortsea Terminals (RST) komt in handen van een consortium van investeringsmaatschappijen. Het gaat om het Britse Blue Ocean Capital en het Amerikaanse Crestline Investors. De twee melden tegenover de internationale zakennieuwssite World Cargo News een principe-akkoord te hebben voor de overname van de grootste terminal voor kustvaarders in de Rotterdamse haven.
-
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Koopkrachtberekenaar
Het eerste loonstrookje van 2021, valt het mee of tegen? Bereken het hier
Het eerste loonstrookje van 2021 komt volgende week. Er is volgens het Nibud een bescheiden koopkrachtstijging van 1 procent. Maar achter de cijfers zit vooral veel onzekerheid. Het Nibud maakt zich zorgen over hoe huishoudens het financieel gaan redden in 2021. -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen.