Volledig scherm
© ANP

Jaarlijks 10 miljard schade door cybercrime

De Nederlandse economie lijdt jaarlijks 10 miljard euro schade door cybercrime. Als alle nachtmerriescenario's werkelijkheid zouden uitkomen, kan dit Nederland zelfs 100 miljard euro kosten. 

Dit meldt accountantskantoor Deloitte op basis van een onderzoek naar de schade van digitale misdaad. De conclusies zijn vanochtend aan het ministerie van Economische Zaken gepresenteerd. 

Vooral banken, nutsvoorzieningen, technologische bedrijven en de publieke sector lopen volgens de onderzoekers gevaar. En hoewel het midden- en kleinbedrijf (mkb) tot nu toe redelijk buiten schot blijft, ziet Deloitte ook dáár de risico's toenemen. 

De belangrijkste reden: mkb'ers hebben te weinig kennis van de gevaren en de benodigde beveiliging. Bovendien is goede beveiliging om cybercrime te voorkomen relatief duur voor kleinere ondernemers. Zij moeten naar verhouding twee keer zo veel geld uittrekken als grote bedrijven om op hetzelfde beveiligingsniveau te komen. 

Dit is volgens de onderzoekers riskant, omdat de gevolgen van een cyberaanval niet beperkt hoeven te blijven tot het mkb, aangezien zij op hun beurt leveren aan grotere ondernemingen. 

Volgens Deloitte is vooral gijzelsoftware (ransomware) populair, en dat zal voorlopig zo blijven, voorspelt Deloitte. Daarnaast ziet het malvertising opkomen, het plaatsen van besmette advertenties op reguliere sites. 

Consumenten 

Niet alleen bedrijven maar ook particulieren lopen kans slachtoffer te worden van cybercrime. Afgelopen jaar zijn er 2,5 miljoen cybercrime-aanvallen voorgevallen, zo blijkt uit een rondvraag onder Nederlanders. 

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 27 procent hiervan melding gemaakt, waarvan 8 procent bij de politie. In 2012 betrof het totale aantal meldingen nog 31 procent. Onder internetcriminaliteit valt in dit geval identiteitsfraude, koop/verkoopfraude, hacken en cyberpesten.