Jackpot! Waar heb je de grootste winkans?
Wie droomt er niet van de jackpot te winnen? Wij onderzochten bij welke loterij de kans het grootst is, of beter gezegd: het minst klein.
Delen per e-mail
Staatsloterij
De Staatsloterij bestaat sinds 1726 en is daarmee een van de oudste loterijen ter wereld. De loterij werd opgericht om illegale loterijen aan banden te leggen. De Staatsloterij liep vorig jaar forse reputatieschade op omdat de Hoge Raad oordeelde dat de loterij deelnemers in de periode van 2000 tot 2008 heeft misleid door niet eerlijk te zijn over de winkansen.
Kosten: Een heel lot kost 15 euro. Voor de speloptie XL betaal je 2,50 euro extra. Voor de Oudejaarstrekking betaal je meer. Een lot kost dan 30 euro.
Hoofdprijs: 1 miljoen bij de maandelijkse trekkingen. Met de Oudejaarsloterij is het bedrag stukken hoger. In december 2015 stond de jackpot op 30 miljoen. Heel fijn: bij de Staatsloterij betaal je geen 29 procent kansspelbelasting.
Winkans: De kans dat je iets wint is fiftyfifty. Maar de kans dat dit een hoog bedrag is, is aanzienlijk kleiner. De kans op de hoofdprijs bij een maandelijkse trekking is 1 op 2,6 miljoen. De kans op een prijs hoger dan je eigen inleg is iets meer dan 12 procent.
Goede doelen: 15 procent van de inleg gaat naar de Nederlandse staat. Daarnaast draagt de Staatsloterij sport een warm hart toe. De Staatsloterij is onder meer sponsor van SAIL Amsterdam, de KNVB, het Nederlands voetbalelftal en het NK waterfietsen.
Nationale Postcode Loterij
De Nationale Postcode Loterij werd in 1989 opgericht en groeide sindsdien razendsnel. Met een omzet van 655 miljoen euro in 2015 is de Postcode Loterij de op een na grootste loterij van Nederland (na de Staatsloterij). De Nationale Postcode Loterij is berucht door haar agressieve marketing. Ook hun deelnemers blijven ze lastigvallen om meer loten af te nemen.
Kosten: Bij de Nationale Postcode Loterij koop je geen losse loten maar sluit je een abonnement af. Je betaalt 12,75 euro per trekking (inclusief Straatverdubbelaar). Er zijn veertien trekkingen per jaar. Een jaarabonnement kost dus 178,50 euro.
Hoofdprijs: De grootste prijs is de zogeheten PostcodeKanjer. Op 1 januari 2017 verdeelt de loterij maar liefst 49,9 miljoen euro over zeven postcodes.
Winkans: Bij de Nationale Postcode Loterij is de winkans van de grote loterijen het laagst, namelijk 1 op 7. De kans om met je buren de grote prijs in de PostcodeKanjer te winnen, was in 2014 1 op 242.000.
Goede doelen: Van je inleg gaat de helft naar goede doelen, waaronder het Wereld Natuur Fonds, het Rode Kruis en War Child.
BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij valt onder de holding Nationale Goede Doelen Loterijen, waar ook de Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloterij onder vallen. De laatste vijf cijfers van je bankrekeningnummer zijn het lotnummer.
Kosten: Ook bij de BankGiro Loterij sluit je een abonnement af. Je betaalt 13,25 euro per trekking (inclusief WeekprijsVerdubbelaar à 0,50 euro). Er zijn vijftien trekkingen per jaar. Een jaarabonnement kost 198,75 euro.
Hoofdprijs: De grootste prijs is de miljoenenprijs die een paar keer per jaar wordt uitgereikt. In 2014 lag deze tussen 1 miljoen euro en 3,6 miljoen euro. Daarnaast is er een weekprijs van 25.000 euro, met verdubbelaar 50.000 euro.
Winkans: De winkans bij de BankGiro Loterij is 1 op 3. De kans dat je de weekprijs wint, als je een heel jaar meespeelt, is berekend op 1 op 10.000. De kans op de miljoenenprijs is 1 op 83.000.
Goede doelen: De BankGiro Loterij steunt culturele goede doelen, waaronder het Rijksmuseum, EYE en de Anne Frank Stichting.
De Lotto
Op zondag 1 september 1974 vond de eerste Lottotrekking plaats. Bij De Lotto kun je zelf je lotnummer bepalen. Je kiest zes getallen van 1 tot en met 45 en daarnaast een van de zes jackpotkleuren. Elke week vindt een trekking plaats. Krasloten is een van de merken van De Lotto.
Kosten: De loten zijn niet duur. Ze kosten 2 euro en nog een euro extra als je ook wilt deelnemen aan het cijferspel, met kans op een extra hoofdprijs van 200.000 euro. Je kunt een abonnement afsluiten maar dat hoeft niet.
Hoofdprijs: De jackpot is iedere week anders, maar in ieder geval 7,5 miljoen euro. De jackpot staat komende zaterdag op 21,5 miljoen euro. Die win je als je alle zes de getallen en de jackpotkleur goed hebt.
Winkans: De gemiddelde winkans bij Lotto per lot van 2 euro is 1 op 5,7. Vanaf 3 getallen goed is de prijs hoger dan je eigen inleg. Die kans is 1 op 53. De kans dat je alle zes de getallen goed hebt is ongeveer 1 op 10 miljoen. De kans dat je de grote jackpot wint, is ongeveer 1 op 49 miljoen.
Goede doelen: Nadat het prijzengeld is uitgekeerd staat De Lotto haar volledige resultaat af aan achttien goede doelen op het gebied van cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid. Ook aan sport wordt gedacht, want bijna 75 procent van de opbrengsten gaat naar NOC*NSF.
VriendenLoterij
De VriendenLoterij is op initiatief van Humanitas in 1989 opgericht en is tegenwoordig onderdeel van de holding Nationale Goede Doelen Loterijen.
Kosten: Een lot kost 13,25 euro per trekking inclusief Jackpotbonus van 0,50 euro. Er zijn veertien trekkingen per jaar waarvan twee zonder Jackpotbonus. Een jaarabonnement kost 184,50 euro.
Hoofdprijs: In 2015 werd er één keer 2 miljoen euro en één keer 1 miljoen euro verloot. De hoogste prijs in de maandelijkse trekking is 100.000 euro.
Winkans: De gemiddelde kans per trekking is 1 op 4. De kans op een miljoenenprijs was in 2015 1 op 24.700 en op de maandelijkse hoofdprijs 1 op 24.000.
Goede doelen: Van je inleg gaat vijftig procent naar goede doelen, clubs en verenigingen die zich richten op gezondheid en welzijn van mensen, waaronder Het Vergeten Kind en het Nationaal Ouderenfonds. Je mag zelf bepalen naar welk goed doel jouw inleg gaat.
Kosten per jaar (als je aan iedere trekking meedoet)
De Lotto: 104 euro
Nationale Postcode Loterij: 178,50
euroVriendenloterij: 184,50 euro
Staatsloterij: 195 euro
BankGiroLoterij: 198,75 euro
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Winnaar 63 miljoen dollar spoorloos: prijs verdeeld
De winnaar van 63 miljoen dollar (zo'n 57,5 miljoen euro) bij de loterij van Californië is spoorloos. De trekking dateert al van augustus en al die tijd heeft niemand zich aangemeld met het winnende biljet. Het gaat om de grootste lottowinst ooit waarvoor niemand opdaagde, schrijven Amerikaanse media. Het geld zal nu worden verdeeld onder scholen in de regio. -
Centrale bank China: geboortebeperkingen opheffen en meer sparen
China zou alle geboortebeperkingen moeten opheffen zodat Chinezen worden aangemoedigd om meer kinderen te krijgen. De bevolking van het land vergrijst sneller dan in ontwikkelde landen, zeggen onderzoekers van de Chinese centrale bank (PBOC). Daarnaast moeten Chinezen meer sparen om ouderen bij te kunnen staan. -
Bankgiro Loterij geeft 5,5 ton aan Nieuwe Kerk
De Bankgiro Loterij draagt 5,5 ton bij aan de verbouwing en restauratie van de Delftse Nieuwe Kerk. Dat is donderdag bekendgemaakt. De bijdrage is nodig, volgens de loterij, 'om de maatschappelijke en culturele functie te vergroten, zodat de kerk nog aantrekkelijker wordt voor bezoekers, zo'n 300.000 per jaar'. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren.
-
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Grote steden doen weer ‘dringende oproep’ om terrassen te openen
De vier grote steden doen opnieuw ‘een dringend appèl’ op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten. -
PREMIUM
Is er toekomst voor traditionele reisbureaus? ‘Goed advies alleen maar belangrijker geworden’
Het aantal reisbureaus is al jaren tanende en met het faillissement van D-reizen dreigen nog eens 285 reisbureaus uit het straatbeeld te verdwijnen. Is er nog toekomst voor het traditionele reisbureau? TUI, dat interesse heeft in een overname van (delen van) D-reizen, is ervan overtuigd. ,,Een goed reisadvies is in coronatijd alleen maar belangrijker geworden.”