Volledig scherm
PREMIUM
Gaspit met gasvlammen van een gaskooktoestel. ROBIN UTRECHT

Je woning van het gas af halen? Ruim 600 euro boete!

ConsumentHuizenbezitters die hun huis gasloos willen maken moeten daarvoor een 'boete' van ruim 600 euro aan hun netbeheerder betalen. Dat staat haaks op de Kabinetsplannen om snel 50.000 bestaande woningen per jaar van het gas te halen, zeggen critici.

Quote

Een rekening van ruim 600 euro stimuleert niet om je huis gasloos te maken

Ben Woldring, eigenaar Gaslicht.com

Bij Stedin, één van de drie grote netbeheerders in ons land, kost het gasloos maken van een woning 623 euro, blijkt uit een inventarisatie van onlinevergelijker Gaslicht.com. Liander (oa Noord-Holland, Friesland en Gelderland) rekende tot voor enkele jaren terug geen kosten, maar vraagt inmiddels 605 euro. Bij Enexis betalen huishoudens 346 euro plus een bijdrage van circa 15 euro per meter weggehaalde leiding.

De ‘boete’ zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij energie-experts, milieuclubs en in politiek Den Haag. Voor 2050 moeten bijna 8 miljoen huizen van het gas af; als per 1 januari wordt begonnen, zijn dat er 224.000 per jaar. Een enorme opgave.

,,Een rekening van honderden euro’s stimuleert niet om je woning gasloos te maken,” zegt Ben Woldring, eigenaar-directeur van Gaslicht.com. ,,Wij pleiten er voor deze ‘boete’ op het verduurzamen van je huis te schrappen.”