Volledig scherm
John de Mol © anp

John de Mol verdient 30 miljoen euro aan kwakkelend Delta Lloyd

Het lijkt erop dat media-tycoon en miljardair John de Mol uitstekend heeft gegokt met de belegging in de kwakkelende verzekeraar Delta Lloyd. Als hij - met het overnamebod dat vanmorgen bekend is gemaakt - zijn aandelen zou verkopen, zou de zakenman er zo'n 30 miljoen euro op vooruit gaan. Dat meldt Business Insider.

Delta Lloyd ligt al sinds het najaar van 2015 flink onder vuur op de beurs. De verzekeraar worstelt met zijn verdienmodel, want traditionele levensverzekeringen zijn minder populair en met bankspaarproducten valt minder te verdienen. In twaalf maanden verloor het aandeel liefst 68 procent van zijn waarde.

De Mol sprong slim in op de forse koersdaling. Eind februari - op het moment dat Delta Lloyds koers op een dieptepunt stond - nam hij voor ongeveer 61 miljoen euro een belang van 5 procent in de verzekeraar. Bij de claimemissie van maart heeft De Mol nog eens 34 miljoen euro besteed bij de aankoop van nieuwe aandelen.

Overname
Vanmorgen kwam het nieuws naar buiten dat verzekeraar NN Group een overnamebod heeft gedaan op zijn branchegenoot van 5,30 euro per aandeel. Dat komt neer op een overnamebedrag van 2,4 miljard euro. Het bestuur van Delta Lloyd heeft aan NN Group het bod samen met adviseurs te onderzoeken en zo snel mogelijk te reageren. 

Bij elkaar heeft De Mol dus naar schatting 95 miljoen euro in Delta Lloyd gestoken. Als de verzekeraar voor 5,30 euro per aandeel wordt overgenomen, krijgt De Mol ongeveer 127 miljoen euro voor zijn belang. De winst zou daarmee zo'n 32 miljoen euro bedragen, binnen pakweg 10 maanden tijd.

De kans lijkt bovendien aanzienlijk dat Nationale Nederlanden zijn bod één of meerdere keren gaat ophogen. Delta Lloyd spartelt tegen en weigert voorlopig op de avances van de verzekeraar in te gaan. Er zal dus waarschijnlijk meer geld nodig zijn om de directie van Delta Lloyd tot een deal te bewegen die voor het concern en de aandeelhouders ervan gunstig genoeg is.