Volledig scherm
Jumbo supermarkt vraag om de medische gegevens van zijn personeel. © ANP

'Jumbo speelt medische gegevens personeel door voor subsidies'

Supermarktketen Jumbo vraagt medewerkers medische gegevens aan te leveren, maar zegt daar niet bij dat die worden doorgespeeld naar een extern bedrijf om te worden gebruikt voor de aanvraag van subsidies. 

Dat blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Radar op NPO Radio 1. Een huisarts die een verzoek voor een doktersverklaring kreeg van een patiënt weigert medewerking en trekt aan de bel. Het gaat vooralsnog om vestigingen rondom Breda.

Personeelsleden worden gevraagd voor een dossieronderzoek een enquête in te vullen waar ook medische vragen in staan. Wie in goed vertrouwen vertelt dat hij weleens last heeft gehad van psychische klachten krijgt een brief waarin verzocht wordt om een rapport of doktersverklaring aan te leveren. Als de medewerker niet meewerkt wordt er gedreigd met consequenties, zo staat in de brief. 

Subsidies

Een operationeel directeur van het bedrijf verklaart dat de medische gegevens worden doorgezet naar een extern bedrijf dat daarmee subsidies aanvraagt bij de overheid. Personeel van de supermarktketen wordt daarover op geen enkele wijze geïnformeerd.

Quote

Jumbo overtreedt op drie punten de wet.

Elise van Es, arbeidsrechtsadvocaat

 Jumbo spreekt tegen dat het bedrijf medische gegevens van werknemers opvraagt. Het bedrijf zegt dat de vestigingen waar de kwestie speelt, allemaal in handen van dezelfde franchisenemer zijn. ,,Jumbo zal nader uitzoeken wat hier precies aan de hand is. Deze handelswijze is niet gebaseerd op enig centraal beleid van Jumbo", aldus het supermarktconcern, dat zegt privacy hoog in het vaandel te hebben.

,,Wij gaan uit van de goede bedoelingen van de betreffende ondernemer, maar indien blijkt dat hier regels zijn overtreden, zullen wij vanzelfsprekend gepaste maatregelen treffen."

Met de beste bedoelingen

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens noemt het niet in haak en volgt de zaak. ,,Een werkgever mag niet op de stoel van de dokter gaan zitten. Hij mag geen informatie over je gezondheid verzamelen, niet delen en je mag uiteraard ook niet zonder een arts medische gegevens interpreteren." De AP zegt dat werkgevers werknemers moeten informeren waarom zij hun gegevens verzamelen.

Jumbo stelt dat het overtuigd is dat de bewuste vestigingen 'met de beste bedoelingen hebben gehandeld'. ,,Met de huidige druk op de arbeidsmarkt, kijkt deze ondernemer ook naar de mogelijkheid om medewerkers met een beperking aan te nemen. Het is zijn inzet om medewerkers met een beperking zo goed mogelijk te begeleiden en te ondersteunen in het werk."