Volledig scherm
De elfjarige Jurre Hermans heeft een oplossing bedacht voor de Griekse crisis. © FOTO ANP

Jurres 'pizza-oplossing' voor crisis is wereldnieuws

De inzending voor een Britse competitie van de elfjarige Jurre Hermans uit Breedenbroek om de eurocrisis op te lossen, is het onderwerp van gesprek in de financiële wereld. Een analyse op de Financial Times, een interview met CNN en berichtgeving op websites in Italië tot in Australië. Jurres 'pizza-oplossing' is wereldnieuws.

Volledig scherm
Jurre Hermans. © FOTO ANP

'Absoluut briljant,' vindt de Financial Times. 'Tiranniek,' oordeelt Business Insider. 'Opmerkelijk inzicht in de regulering van kapitaalverkeer,' meent de Wall Street Journal, de belangrijkste zakenkrant van Amerika. 'Een onwerkbaar plan,' stelt de analist van webmagazine Slate.

Jurres plan om landen als Griekenland uit de euro te laten, zet aan tot denken. Hij schrijft dat alle Grieken naar de bank moeten om hun euro's in te leveren. De staat betaalt daarmee zijn schulden af, de Grieken krijgen drachmes terug, die natuurlijk veel minder waard zijn. Op de bijbehorende tekening ziet een Grieks mannetje er behoorlijk chagrijnig uit.

Jurres oplossing: 'Als een Griekse man zijn euro's probeert te houden en het wordt ontdekt, dan krijgt hij een straf van evenveel of twee keer zo veel euro's als hij wilde verstoppen!'

Idioot
Webmagazine Slate wijst op de enorme schulden die het plan bij Griekse particulieren en bedrijven zou achterlaten. En de populaire website Business Insider noemde het plan daarom 'tiranniek'. Maar Cotterill vindt dat 'naïef'. 'Jurre laat juist zien hoe idioot het is om te denken dat je een stap uit de euro 'ordelijk' kan laten verlopen.'

Dat heeft het plan volgens hem voor op de meeste andere. 'Die denken na op een abstract niveau van 'financiële markten'. Of proberen juridische trucs te bedenken voor de wisseloperatie. Dat is zinloos.'

In de dierentuin en op CNN
Jurre deed mee omdat het prijzengeld hem wel goed in de oren klonk. Ook wil hij graag dat de euro blijft en dus stuurde hij zijn plan in. Over een carrière in de financiële sector droomt de 11-jarige niet: hij wil liever dierentuindirecteur worden.

De scholier was pas 10 jaar toen hij het voorstel schreef, maar schopte het toch niet tot de laatste vijf. Wel kreeg hij een eervolle vermelding en een waardebon van honderd euro. Ook vroeg de directeur van de Apenheul hem of hij misschien eens een dagje mee wilde lopen, gezien zijn droom om dierentuindirecteur te worden. Vanavond is de jongen nog te zien op CNN.

De vijf finalisten krijgen tienduizend euro om hun plan verder uit werken. De winnaar van de Wolfson Economics Prize wordt 5 juli bekendgemaakt en krijgt 250 duizend pond, ruim driehonderdduizend euro.

Volledig scherm
Wereldwijd berichten media over het plan van de Nederlandse Jurre.