Justitie doet onderzoek naar witwassen bij ABN Amro
updateHet Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek begonnen bij ABN Amro. Onderzocht wordt of de bank de regels ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme met voeten getreden heeft. Een witwasboete is niet uitgesloten.
Delen per e-mail
Een melding van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de zaak aan het rollen gebracht, aldus het OM. De bank wordt verdacht van het niet of niet op tijd melding doen van ongebruikelijke transacties. Ook wordt ABN verweten niet voldoende doorgelicht te hebben en het niet tijdig verbreken van klantrelaties.
Helemaal onverwacht komt het justitieel onderzoek niet; bij de presentatie van halfjaarcijfers in augustus kondigde ABN al aan zijn 5 miljoen klanten door te lichten, dit op aanwijzen van DNB. ,,We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?”, zei topman Kees van Dijkhuizen.
De bank liet ook weten 114 miljoen euro opzij te zetten voor de uitbreiding van het team dat zich bezighoudt met het opsporen van financiële criminaliteit. Ook sloot de directeur niet uit dat er nog een boete zou volgen.
Beurswaarde
De bank zegt in een ultrakorte toelichting zijn volledige medewerking toe aan het justitieel onderzoek. ,,Het is goed dat de bank alle medewerking aan het onderzoek verleent”, reageert minister Wopke Hoekstra van Financiën. De Staat heeft als grootaandeelhouder nog altijd 56 procent van de aandelen van de bank in handen. Die beurswaarde daalde vanochtend flink; bij de opening van de beurs kelderde het aandeel met 9 procent. Daarmee zag de bank in één klap ruim 1,6 miljard aan beurswaarde in rook opgaan. De minister wil verder niet vooruitlopen op het onderzoek. ,,Het is nu aan het OM”, voegde de bewindsman eraan toe.
,,Uiterst teleurstellend dat er weer wat mis lijkt bij een grote Nederlandse bank”, zei directeur Paul Koster van de beleggersclub, de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), in een eerste reactie op het nieuws. ,,Het schiet zo niet op met het vertrouwen in de bankensector”, voegde hij er aan toe. Het is hem nu zaak dat de bank snel duidelijkheid geeft over de zaak.
ING kreeg ook al een flinke veeg uit de pan. De bank kreeg een jaar geleden een recordboete van liefst 775 miljoen euro voor het onvoldoende voorkomen van witwassen. Volgens justitie konden rekeninghouders ongestoord ING-rekeningen gebruiken voor ‘criminele activiteiten’. Ook had de bank niet voorkomen dat de rekeningen van haar cliënten misbruikt konden worden voor het witwassen van miljoenen euro’s.
Sinds de ING-affaire liggen banken onder het vergrootglas van de autoriteiten. Ook Rabobank maakte bekend dat het op verschillende dossiers verbeteringen moet doorvoeren bij zijn antiwitwasbeleid. In dat kader heeft de Rabo besloten geen profclubs meer als nieuwe klant te accepteren. De risico’s van het zakendoen met profclubs acht de bank te groot.
Niet op orde
DNB vindt dat financiële instellingen meer moeten doen om witwassen te voorkomen. Volgens schattingen wordt er jaarlijks voor 16 miljard euro witgewassen. ,,We zijn nog niet tevreden. Te vaak is het nog niet op orde", zei Frank Elderson, directeur Toezicht op de bankensector bij DNB, in een eerder interview.
Financiële instellingen hebben een rol om het financiële systeem tegen witwassen en financieren van terrorisme te beschermen en zo de integriteit van het financiële stelsel te waarborgen. Deze instellingen fungeren als ‘poortwachters’.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Het succes van Swapfiets: van 40 naar 180.000 fietsen met blauwe voorbanden
Het begon met veertig fietsen voor Delftse studenten. Vijf jaar verder rijden er 180.000 fietsen rond van Swapfiets, het bedrijf dat fietsabonnementen verkoopt. ,,Mensen zijn dol op gemak en service, daar spelen wij op in. Nooit meer een lekke band hoeven plakken, heerlijk toch?’’ -
update Lagarde: beleid ECB volgend jaar op de schop
Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in 2020 op de schop. Dat kondigde topvrouw Christine Lagarde aan in haar eerste persconferentie. Vanaf januari gaat een ‘uitgebreide’ herziening van het ECB-beleid van start. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht. -
Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’
De toegangspoort van Rotterdam Shortsea Terminals (RST) is vanochtend enige tijd geblokkeerd door het personeel van containeroverslagbedrijf Uniport, dat binnenkort wordt gesloten. Bij de actie is volgens ooggetuigen zwaar vuurwerk afgestoken. Het personeel protesteert tegen een sociaal plan dat Steinweg-Handelsveem, het moederbedrijf van beide ondernemingen, heeft voorgesteld om de ruim tweehonderd werknemers op te vangen. -
UPDATE Trump bevestigt handelsdeal met China
China en de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over een voorlopige handelsdeal. Dat bevestigde president Donald Trump, nadat eerder al uit Peking melding werd gemaakt van een overeenkomst in het slepende handelsconflict tussen de economische grootmachten. -
Ferrari komt pas na 2025 met elektrische auto
Ferrari verwacht pas na 2025 een volledig elektrisch model op de markt te brengen. Volgens de directeur van Ferrari is de accutechnologie nog niet ver genoeg ontwikkeld om al op korte termijn een elektrische auto uit te brengen.
-
KLM stuurt reizigers betaalverzoekje voor compensatie CO2-uitstoot
KLM komt met een nieuw initiatief om consumenten aan te sporen hun aandeel in de C02-uitstoot van het vliegtuig te compenseren. De luchtvaartmaatschappij gaat reizigers een betaalverzoekje sturen. -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
PREMIUM
Eerste zeeschip in hartje Rotterdam op walstroom, maar die stilte voelt niet lekker
Geen vertrouwde scheepswalm meer, maar een ongemakkelijke stilte. De Wilson Leith is het allereerste aangemeerde zeeschip in de Rotterdamse binnenstad dat, met dank aan een stekker, de motor uit kan laten. Op de Parkkade is een proef begonnen met walstroom. Vaarwel geluidsoverlast.