Martijn Bos: Kaas hoort hier bij een feestje
Volledig scherm
Martijn Bos: Kaas hoort hier bij een feestje © Martin Sharrott Fotografie

Kaasjongen uit Holland laat Amerika smelten

Met de kaasschaaf, partyclette en de reusachtige fonduepan Mr. Big verovert Martijn Bos uit Bodegraven met Boska Amerika. Met kaas is het pas écht feest.

Het moet lukken, de zegetocht met Bodegraafse kaasschaven. Hoewel de Amerikanen eigenlijk enthousiaster zijn over de partyclette, een soort gourmetstel voor het smelten van kaas. ,,Die doen ze graag op hamburgers en nacho's."

Boska opende gisteren een Cheeseware Experience midden in Manhattan. Martijn Bos probeert er al enkele jaren voet aan de grond te krijgen. ,,Ik had altijd de droom om met productontwikkeling aan de slag te gaan en ik hield erg van reizen", vertelt Bos vanuit de States.

90 landen

In Amerika zijn de raclettesets populair, net als de speciale messensets en kaasplanken
Volledig scherm
In Amerika zijn de raclettesets populair, net als de speciale messensets en kaasplanken

,,In 2000 stapte ik in het bedrijf van mijn vader. Toen verkocht ik kaasschaven in Bodegraven, terwijl ik de wereld wilde zien." Twee jaar later besluit hij de stap te wagen. Boska levert nu aan 90 landen, promoot zijn producten op beurzen en richt zich na de kaasprofessional nu óók op de consument. De showroom in Manhattan heeft een bar waar klanten producten kunnen uitproberen en kaas kunnen proeven.

,,In Nederland zijn we heel beschaafd. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. In de VS werkt dat niet. Hier moet je een verhaal vertellen. Amerikanen vinden het fantastisch te horen dat ik de vierde generatie ben in de zaak en dat het bedrijf al sinds 1896 bestaat. Dat ik geboren ben in Gouda, vinden ze helemaal mooi."

Oprah

Bos was al op televisie en ook het magazine van Oprah besteedde aandacht aan Boska. Een filmpje op Facebook leidde tot een toestroom van Nederlanders die in New York wonen. Elke ochtend een paar plakken kaas schaven voor op brood, dat doen ze in Amerika niet. ,,Kaas is hier gekoppeld aan een feestje, met elkaar genieten aan tafel."

In Amerika zijn de raclettesets populair, net als de speciale messensets en kaasplanken. En natuurlijk Mr. Big; een fondueset waar 6,5 liter kaasfondue in past. ,,De partyclette werd opgepakt door een blogger. Dat filmpje is bijna 50 miljoen keer bekeken. De volgende dag waren we uitverkocht. Dat geeft energie: hier kan het gebeuren. Ik ben heel erg trots op deze zaak.''

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”