Volledig scherm
© ANP

Kabinet helpt winkeliers in nood

De binnensteden in Nederland moeten weer bruisen en dat lukt niet met alsmaar groeiende winkelleegstand. Daarom komt het kabinet vandaag met maatregelen om winkeliers te helpen en winkelcentra leefbaar te houden.

Quote

Er zijn minder winkels nodig, consumenten verwachten bovendien ook meer gemak, service en beleving in winkelgebieden

Minister Kamp (Economische Zaken)

Winkeliers krijgen voortaan sneller een vergunning om hun zaak uit te breiden met horeca of te vernieuwen. De vaak torenhoge huren voor de winkelpanden, zo beloven de vastgoedbazen, gaan flink omlaag. Verder komt er 40 miljoen euro beschikbaar aan extra leningen voor het midden- en kleinbedrijf.

De 775.000 medewerkers in de detaihandel krijgen daarnaast een opleiding zodat ze straks gemakkelijker een baan kunnen vinden bij een webshop.

Deze maatregelen, die vandaag door minister Kamp van Economische Zaken worden gepresenteerd aan de Tweede Kamer, moeten de al 10 jaar lang groeiende winkelleegstand in Nederland een halt toeroepen.

Door de economische crisis en de opkomst van online shoppen staan inmiddels 16.775 panden leeg in kleine en middelgrote steden. Dat is 7,5 procent van de totale winkelruimte in Nederland.

Service
,,De veranderende bestedingspatronen van consumenten hebben grote invloed op de behoefte aan fysieke winkels," schrijft Kamp. ,,Er zijn niet alleen minder winkels nodig, consumenten verwachten daarnaast ook meer gemak, service en beleving in winkelgebieden."

Om snel ervaring op te doen met minder regels voor de detailhandel, start binnenkort al een proef in Alkmaar, Zwolle, Leidschendam-Voorburg en nog negen andere gemeenten.

Wethouder Saskia Bruines van Voorburg verwacht veel van de proef. ,,Ook in het oude centrum van Voorburg is het belangrijk te kijken naar de toekomst. Samen met ondernemers willen op een creatieve manier naar de regels te kijken en regeldruk te verminderen," zegt Bruines.

Detailhandel Nederland beklemtoont dat ook provincies hun rol moeten pakken. Zij moeten voorkomen dat gemeenten overbodige winkelmeters realiseren als er in de regio al genoeg aanbod is. Afgelopen tien jaar groeide het aantal winkelmeters ondanks minder winkelend publiek met 13 procent.  

Provincies
,,Aan de vooravond van de Provinciale Staten verkiezingen zijn de verwachtingen hoog gespannen," zegt Jan Meerman, voorzitter van Detailhandel Nederland. ,,Provincies moeten hun regierol pakken en daar hoort een keuze tussen winkelgebieden bij."

De totale detailhandel omvat 110.000 bedrijven die 775.000 mensen in dienst hebben. Jaarlijks gaat er 93 miljard euro in om.

Lees meer over de winkelleegstand 'De gouden tijden zijn nu wel voorbij' in de krant van vandaag.