Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

Kabinet wil machtiger Europa

Het kabinet is bereid Brussel 'vergaande macht' te geven over het economisch beleid van lidstaten. Dat zou de enige manier zijn om de markten tot rust te brengen, melden bronnen rond het kabinet. 'Doormodderen heeft geen zin meer', stelt een ingewijde vandaag in het AD.

Een optie die het kabinet gisteravond in kleine kring besprak, is de komst van een Europees superagentschap dat kan ingrijpen bij lidstaten nog voordat een crisis is uitgebroken. Dat 'Europese IMF' kan landen onder curatele plaatsen als een meerderheid van de regeringsleiders daarmee instemt. In dat geval verliest een land tijdelijk zijn economische onafhankelijkheid. Dat kan Nederland ook overkomen, al is die kans nu heel klein.

Geen noodverbanden meer
Premier Mark Rutte, vicepremier Maxime Verhagen, minister van Financiën Jan Kees de Jager en minister van Sociale Zaken Henk Kamp spraken gisteravond over de 'fundamentele, heel vergaande stappen' die nodig zijn om de euro te stabiliseren. Afgelopen vrijdag werd tijdens de ministerraad ook al uitvoerig stilgestaan bij het onderwerp. Toen is het besef doorgedrongen dat de tijd van 'noodverbanden' voorbij is.

Gevoelig punt
Een definitief besluit is nog niet genomen, maar het kabinet wil een eigen standpunt bepalen voordat de onderhandelingen in Europa beginnen. Vooral bij de VVD ligt de machtsoverdracht aan Brussel gevoelig. Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, zou proberen de liberalen over de streep te trekken. Wientjes voorziet enorme problemen voor het Nederlandse bedrijfsleven als de onrust in Europa voortduurt. Het CDA is wel al bereid om Brussel meer macht te geven.

Vorig jaar leek het nog volstrekt ondenkbaar dat dit kabinet zo veel macht zou willen overdragen aan Brussel. Nu lijkt het onvermijdelijk. 'De markten eisen het', aldus een betrokkene.