Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Kalfjes betalen prijs voor afschaffen melkquota

De snelle groei van melkveebedrijven in Nederland leidt tot een kalfjesoverschot. De stallen waarin die 'restproducten' van melk worden afgemest voor de slacht, puilen uit. Er zouden zelfs gezonde kalveren met een spuitje worden gedood, omdat er geen plek meer voor ze is.

Quote

De druk neemt toe. Dat vergroot de verleiding om illegale oplossin­gen te zoeken

Wouter van der Weijden - directeur Centrum voor Landbouw en Milieu

De veemarkt in Purmerend bleef eind januari zelfs een dag dicht, omdat de belangrijkste afnemer van kalveren geen plek had voor nieuwe dieren. Melkveehouders zitten met de kalfjes in hun maag. Ze worden de afgelopen maanden teleurgesteld, doordat handelaren hun overtollige kalveren niet willen meenemen. Zelfs niet voor een bodemprijs.

Om melk te blijven geven, moet een koe elk jaar een kalfje krijgen. Aan de stiertjes heeft een boer niks, want die zullen nooit melk geven. En lang niet alle vaarsjes (vrouwtjes) kan hij gebruiken om oude melkkoeien te vervangen. Zodra de overtollige kalfjes na een week of 2 sterk genoeg zijn, worden ze verkocht via een handelaar. Op gespecialiseerde bedrijven worden ze vervolgens gehouden tot er genoeg vlees aan zit om ze te slachten.

De stallen waarin kalveren worden afgemest zijn echter vol. Er is een overschot aan kalveren. Dat is een gevolg van de uitbreiding van de melkveesector. Vanwege de afschaffing van het Europese melkquotum, een klein jaar geleden, hebben melkveehouders hun veestapel fors uitgebreid. Het aantal melkkoeien in Nederland is in 2015 met 50.000 toegenomen, het aantal jonge koeien dat wordt voorbereid op een carrière in de melkstal met 38.000. Met als gevolg dat er ook veel meer kalfjes worden geboren.

Rondje
De kalfsvleesproducenten gaven veehandelaren de afgelopen maanden geregeld te kennen dat ze hun wekelijkse rondje langs de melkveehouders moesten overslaan, zegt handelaar Arjan van Mourik, voorzitter van de afdeling kalverhandel van branchevereniging Vee & Logistiek. ,,De handel gaat moeizaam. Er zijn te veel kalveren, dat zorgt voor lage prijzen.''

Die lage prijzen maken het voor melkveehouders extra vervelend als de kalveren niet snel worden opgehaald. Twee weken langer voor het kalf zorgen, kost hen al snel 30 euro extra aan melkpoeder, rekent Van Mourik voor. ,,Nog los van het extra werk en een eventueel medicijntje. Terwijl de zwakkere, lichtere dieren momenteel soms niet eens 3 tientjes opleveren.''

Illegale oplossingen
Die verliespost komt bovenop de lage melkprijzen, waar melkveehouders al langer mee kampen, zegt directeur Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu. ,,De druk neemt toe. Dat vergroot de verleiding om illegale oplossingen te zoeken.''

Op een veemarkt in het noorden van het land en verschillende veeverzamelplaatsen zouden in januari tientallen kalveren zijn doodgespoten, omdat er geen plek voor ze was. Over dat bericht in agrarische vakbladen, die zich baseren op getuigenissen van veehandelaren en kalverhouders, hebben de PvdA en Partij van de Dieren Kamervragen gesteld. ,,De onverantwoorde groei in de melkveehouderij mag niet ten koste gaan van het dierenwelzijn,'' zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken. ,,Daarom vragen we de staatssecretaris om in te grijpen.'' De stichting Dier & Recht is een petitie gestart tegen het euthanaseren van gezonde kalveren.

'Stop het gesleep met kalveren'

Meer dan de helft van de 1,4 miljoen kalveren die in Nederland worden afgemest voor kalfsvlees, komt uit het buitenland. De kalfsvleesproducenten moeten nu van de nood een deugd maken door te stoppen met die import, zegt directeur Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu. ,,Kalveren worden nu zelfs uit de Baltische staten gehaald. Dat is een aanslag op het welzijn van de jonge dieren en vergroot ook het risico dat we dierziektes als MKZ Nederland binnenslepen. Doordat al die dieren bij elkaar worden gezet, moet je wel antibiotica gebruiken om te voorkomen dat één kalf met een infectie de hele stal besmet. Nergens is het antibioticagebruik zo hoog als in de kalverhouderij.''

De kalversector wil geen importstop. Omdat melkveehouders hun veestapels moeten inkrimpen, zal er op termijn juist minder aanbod zijn, is de redenering.