Volledig scherm
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur. © anp

Kamer eist opheldering Mansveld over ProRail

De Tweede Kamer eist opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over aantijgingen dat zij informatie heeft achtergehouden over ProRail, de beheerder van het spoorwegnet. De afgevaardigden willen zo snel mogelijk een reactie.

De Kamer reageert op beschuldigingen door ProRail-topman Pier Eringa in Het Financieele Dagblad. Hij stelt daarin dat het ministerie van Infrastructuur hem soms dwingt slecht nieuws onder de pet te houden. Ook zou de werkrelatie met het ministerie niet goed zijn, maar dat zou deels aan ProRail zelf liggen.  

CDA-parlementariër Martijn van Helvert eiste een spoeddebat. PVV'er Barry Madlener zei ,,onthutst'' te zijn over het interview en ziet daarin een bevestiging dat het ministerie informatie heeft achtergehouden. ProRail ligt al enige tijd onder vuur van de Tweede Kamer wegens slechte prestaties.

Nieuwe tegenvallers

De topman waarschuwt in de krant voor nieuwe tegenvallers bij lopende bouwprojecten. Eerder werd al bekend dat de werkzaamheden in Utrecht bijna 30 miljoen euro meer gaan kosten dan voorzien. ,,Dat project staat niet op zichzelf. Ik kan er zo nog een paar noemen'', zegt Eringa. Zijn bedrijf is structureel te optimistisch in de planning, geeft hij toe.

De spoorbeheerder is volgens de president-directeur afhankelijk geworden van vier grote aannemers, mede doordat het zelf te weinig deskundigheid in huis heeft, bijvoorbeeld bij inkoop en projectbeheersing. Ook schort het aan technische kennis.

Eringa wil daarom op korte termijn 150 vacatures openen voor deze functies. Daarnaast wil hij snijden in het aantal managementlagen en de ICT-infrastructuur verbeteren.

  1. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
    PREMIUM

    Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

    Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag. ,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zouden zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!’’