Volledig scherm
Henk Kamp in het Holland Tech House op de Hannover Messe. © EPA

Kamp ziet kansen in Duitsland voor Nederlandse ICT

Nederlandse innovatieve bedrijven hebben vaak een goede positie om de Duitse ICT-markt op te gaan. Dat stelde minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag tijdens zijn bezoek aan de Hannover Messe, een belangrijke industriële beurs.

Zo'n 140 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zijn afgekomen op de beurs. Volgens Kamp hebben vooral ondernemingen die actief zijn in de digitale sector veel groeimogelijkheden in Duitsland; de belangrijkste handelspartner van Nederland.

De demissionair minister baseert zich op een onderzoek dat in opdracht van zijn departement is uitgevoerd door KPMG. Daaruit bleek volgens het ministerie dat 'met name voor producten en diensten binnen het Internet of things, big data en cyber security er Nederlandse investeringskansen in de Duitse digitale sector zijn'.

Big data

Uit het onderzoek blijkt dat de Duitse ICT-markt fors in de lift zit. Zo valt de groei op het gebied van big data met 22 procent tot 2020 vermoedelijk hoger uit dan de verwachte mondiale groei van 13 procent. Dat biedt mogelijkheden voor bedrijven die werken aan bijvoorbeeld analytische software.

Ook op het gebied van het zogenoemde Internet of things zijn de verwachtingen rooskleurig. Die markt groeit in Duitsland naar verwachting sneller dan in de rest van de wereld, iets waar Nederlandse bedrijven volgens Economische Zaken van kunnen profiteren.

Het departement wijst erop dat sommige Nederlandse ondernemingen wereldwijd voorop lopen als het gaat om het internet der dingen. ,,Er zijn naast grotere bedrijven bovendien in Nederland veel meer start-ups en scale-ups actief met innovatieve oplossingen voor de vraagstukken binnen deze sector dan in Duitsland."

De Hannover Messe is een van de grootste industriële beurzen ter wereld. De beurs is gisteren geopend door de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De beurs, met zo’n 6.550 exposanten uit meer dan 60 landen, trekt jaarlijks zo’n 220.000 bezoekers uit meer dan negentig landen.