Kan ik straks een baan vinden en houden?
Flinke verschillen worden zichtbaar bij het aantal extra banen dat alle partijen met hun verkiezingsprogramma creëren. Vooral links scoort hier op het eerste gezicht goed: bij de SP daalt de werkloosheid met 1,8 procentpunt het hardst. De PvdA, GroenLinks en ook de VP doen het met 1,1 procentpunt ook prima.
Voor de duidelijkheid: de daling geldt ten opzichte van het standaard scenario dat partijen geen enkele nieuwe maatregelen treffen. De werkloosheid komt dan in 2021 op 5,5 procent uit.
De vraag is echter hoe bestendig de banenwinst is. Bij links komen die er vooral – hoe verrassend – bij de overheid terecht. Zo schept de PvdA 40.000 jobs door de Melkert-banen uit de jaren ’90 in ere te herstellen en door in het onderwijs te investeren. Ook de SP, CDA en GroenLinks vergroten de werkgelegenheid bij de overheid, hoewel minder dan de partij van Lodewijk Asscher.
Banen komen er bij veel partijen ook in de zorg bij. Hier lopen SP, GroenLinks, DENK en de VVD voorop. De laatste uiteraard vooral dankzij de hogere bezettingsnorm per verpleeghuis waarvoor premier Rutte 2 miljard euro wil uittrekken.
Weinig duurzaam
Volgens het Centraal Plan Bureau zijn al die overheidsbanen weinig duurzaam. Zodra er een andere politieke wind waait zijn ze weer afgeschaft, zie wederom de Melkert-banen. Wordt er gekeken naar structurele werkgelegenheid dan is de VVD juist de banenkampioen met een plus van 3,5 procentpunt. Dat komt doordat de liberalen onder meer de lasten flink verlichten en de sociale zekerheid versoberen, bijvoorbeeld door de ontkoppeling van de minimumlonen aan de uitkeringen (behalve de AOW).
De SP is de verliezer met een werkgelegenheidsdaling van liefst 4,6 procent. Belangrijke oorzaak is dat de socialisten de AOW-leeftijd terug naar 65 willen brengen. Ook spelen de verhoging van het minimum jeugdloon en de bijstand mee. De PvdA houdt een magere 0,1 procent werkgelegenheidswinst over. De voorgestelde flexibilisering van de AOW-leeftijd (de PvdA wil die maximaal drie jaar eerder of later in laten gaan) pakt onder meer behoorlijk negatief uit.
Ook het CDA springt er met -0,3 procentpunt relatief slecht uit. Dit komt vooral doordat de christendemocraten diverse fiscale prikkels (oa verhoging kindgebonden budget) voorstellen die het voor gezinnen minder aantrekkelijk maken om te werken. Al met al zullen de uitkomsten vooral veel politiek gekrakeel opleveren. Iedere partij kan straks in debat het CPB naar eigen voordeel inroepen.
Zelfstandige ondernemers
Interessant is verder de discussie rond de zzp’ers. Op SP en de Vrijzinnige Partij na verkleinen de meeste partijen verkleinen de fiscale verschillen tussen vaste en zelfstandige werknemers. D66 en PvdA willen een werknemersvoordeel voor bedrijven creëren, het CDA stelt voor de zelfstandigenaftrek aan de pensioenopbouw te koppelen. Ook introduceert het CDA verplichte loonpolis bij ziekte. De VVD wil de sociale zekerheid verkleinen door inperking van de verplichte werknemersverzekeringen. Andere opties zijn verlaging van de WW-premies (oa D66, GroenLinks, CU) of het beperken van de verplichte pensioenopbouw (SP, D66, PvdA, GL, CU).
De kloof tussen gewone werknemers en zzp’ers worden op meer manieren verminderd. Zo kiezen PvdA, CU, GroenLinks en DENK voor een (vorm van een) verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor kleine zelfstandigen. VVD, PvdA, D66, CU, GL, SGP en DENK willen verder de risico’s en kosten bij langdurige ziekte indammen via een nieuwe collectieve verzekering. Kleine bedrijven hoeven dan een medewerker die langer dan een jaar ziek is geen loon meer door te betalen.
De vele maatregelen ten spijt valt uit het CPB-onderzoek niet op te maken hoeveel vaste banen er daardoor bij komen. Duidelijk is wel dat de werkgelegenheid er door toeneemt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied. -
Minder groei en meer inflatie door oorlog, maar Europese recessie lijkt vermeden
Europese landen moeten rekenen op minder groei en meer inflatie dan eerder voorspeld. Maar een recessie lijkt te worden vermeden, zegt Brussel in zijn nieuwste groeivooruitzichten. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMAchtergrond
Britse posterijen joeg filiaalhouders ten onrechte de gevangenis in
Honderden filiaalhouders van Britse postkantoren strijden om compensatie. Rond een dreigende privatisering van de Post Office werden ze vervolgd voor fouten in ondeugdelijke software.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMColumn
De krappe arbeidsmarkt brengt ons allemaal op het randje van waanzin
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.