Volledig scherm
Het CETA-verdrag roept wereldwijd weerstand op. Afgelopen zondag protesteerden tegenstanders bij het gebouw van de Europese Raad in Brussel © AP

Kans op CETA-referendum wordt steeds groter

De initiatiefnemers van een raadgevend referendum over het CETA-handelsverdrag hebben al ruim 190.000 handtekeningen verzameld. De kans wordt dan ook steeds groter dat het referendum er komt.

Quote

In dit geval weten ze het op tijd en is het dus geen verrassing

Niesco Dubbelboer
Volledig scherm
Niesco Dubbelboer © Nederlands Parlement

De stichting Meer Democratie, Milieudefensie, voedselwaakhond Foodwatch en de 'progressieve denktank' Transnational Institute namen een jaar geleden het initiatief voor een petitie tegen TTIP en CETA. Inmiddels gaat de teller richting de 200.000, nog maar 100.000 handtekeningen verwijderd van de benodigde 300.000 om daadwerkelijk een referendum te kunnen aanvragen.

Niesco Dubbelboer van Meer Democratie vertelt: ,,De petitie kreeg een opleving na het Oekraïne-referendum en inmiddels hebben we al aardig wat handtekeningen verzameld. Wij hopen nog voor de verkiezingen aan de 300.000 te zitten."

Twee referenda
De petitie is er voor zowel het TTIP- als het CETA-verdrag, maar Dubbelboer benadrukt dat het om verschillende referenda gaat. ,,CETA is inmiddels uitonderhandeld en het is nu wachten totdat het door de Eerste en Tweede Kamer is goedgekeurd. TTIP is nog niet in die fase en dat zou dan ook een apart referendum moeten worden", aldus Dubbelboer.

Volgens Dubbelboer is het CETA-referendum niet te vergelijken met dat over de Oekraïne. Dubbelboer: ,,Dat was veel complexer en niemand had het verwacht. In dit geval weten ze het op tijd en is het dus geen verrassing. Het is een heel ander referendum met een hele andere dynamiek."

Gemeenteraadsverkiezingen
De belangenorganisaties mikken op het voorjaar van 2018 om het referendum te houden. Het zou dan samenvallen met de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens Dubbelboer zou het nog een stuk groter kunnen worden dan het nu is. Hij vertelt: ,,Een aantal organisaties waaronder FNV en Greenpeace aarzelt nog. Die zouden definitief mee kunnen gaan doen zodra we genoeg handtekeningen hebben."

De petitie moet volgens Dubbelboer overigens niet verward worden met de actie van politicus Thierry Baudet. ,,Die staat los van die van ons. Bij hem is het onderdeel van zijn verkiezingscampagne. Bij ons gaat het puur om het referendum."

Wat is CETA?
CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) is een Europees handelsverdrag met Canada. Het moet vrije handel bevorderen, zodat een open economie op wereldniveau ontstaat.

Maatschappelijke organisaties, zoals vakbond FNV, voedselwaakhond Foodwatch en Consumentenbond maken zich zorgen om onder meer milieu, voedselveiligheid, dierenwelzijn en het arbeidsrecht. In Canada zijn bijvoorbeeld de normen voor dierenwelzijn lager dan in de EU. Ook hanteert Canada minder strenge regels voor het gebruik van pesticiden, groeihormonen en staat Canada genetisch gemodificeerd voedsel toe.