Volledig scherm
© ANP

Keukenboeren willen van het gasfornuis af

Nederlanders die een nieuwe keuken kopen, moeten voor inductie kiezen in plaats van voor het vertrouwde gasfornuis. Milieu Centraal, elektronicazaken en keukenboeren starten deze maand een grote campagne in 1.800 winkels.

Hoewel koken op inductie sinds vijftien jaar gestaag aan populariteit wint, blijft de gaskookplaat geliefd. Vorig jaar draaide volgens cijfers van brancheclub VLEHAN bijna 43 procent van alle verkochte keukens op gas, tegen 49,4 procent op inductie. 

Die verhouding lijkt nauwelijks te wijzigen, blijkt uit nieuw onderzoek door GfK voor Milieu Centraal. Terwijl Nederland komende decennia van het gas af moet, zeggen ruim 4 op de 10 ondervraagden (42 procent) bij een nieuwe keuken een gaskookplaat te kiezen. Een iets hoger aantal (44 procent) gaat voor inductie. 

Nogal wat Nederlanders zien nadelen in inductie, dat werkt via het overbrengen van magnetische energie: het is duur, alle pannen moeten worden vervangen en de warmte valt lastiger te reguleren dan bij een kookplaat op gas. Ook zou wokken niet mogelijk zijn.

Vooroordelen

,,Veel van die vooroordelen kloppen niet of maar ten dele’’, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. ,,Zo is wokken gewoon mogelijk en is de warmte juist sneller te regelen.’’

En inductie kent meer voordelen, bijvoorbeeld met betrekking tot de veiligheid. Bij gebrek aan open vuur kan de vlam niet in de pan slaan. Doordat enkel het oppervlak onder de pan wordt verwarmd, verbrand je jezelf minder snel. 

Objecten die per ongeluk te dicht naast de pan liggen, kunnen ook geen vlam vatten. Verder kan gas niet meer weglekken en is het fornuis simpeler schoon te houden.

Om alle vooroordelen weg te nemen start de voorlichtingsorganisatie nu de campagne Koken met een Stekker, samen met branchevereniging INretail en de installatiesector (UNETO VNI). 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Nieuwe keukens zouden standaard een inductiekookplaat moeten krijgen © willem mieras

Inductie is investering

De komende maand gaan liefst 1.800 witgoed- en keukenwinkels inductiekoken promoten. Daaronder bekende elektronica zaken als BCC en MediaMarkt. Van de keukenboeren doen onder meer Bruynzeel Keukens en Keukenkampioen mee. 

,,De bedoeling is dat verkopers mensen actief gaan attenderen op inductie’’, zegt Paul te Grotenhuis van INretail. ,,Als iemand vraagt naar een nieuw gasfornuis kan de medewerker dan zeggen: u zegt gasfornuis, maar heeft u wel eens gedacht aan elektrisch koken?’’ 

Ook liggen er bij alle 1.800 winkels folders klaar. Te Grotenhuis spreekt van een logische actie. ,,De aanschaf van een gasfornuis is vaak nog te vanzelfsprekend. Een keuken koop je voor vijftien tot twintig jaar. Als je dan weet dat de overheid op gegeven moment kan gaan verplichten om woningen gasloos te maken, dan is het verstandig om nu al te investeren in inductie.’’ 

INretail verwacht dat verkopers - ook los van de actie - komende jaren sneller zullen attenderen op inductie

Gemiddeld is een inductieplaat gemiddeld ruim duizend euro duurder, heeft Milieu Centraal becijferd: die kost 1500 euro, inclusief de aansluiting en enkele nieuwe pannen. Aan een gaskookplaat is een huishouden circa 400 euro kwijt.

Tevreden

Uit het onderzoek door GfK blijkt dat 90 procent van de mensen die op inductie koken zeer tevreden over die keuze zijn. Dat percentage is daarmee hoger dan voor huishoudens met een gasfornuis (87 procent).

Nieuwe elektra drijven kosten inductie op

Met name de elektra die in oudere huizen aangepast moet worden, maken inductie duurder. Een inductiekookplaat vergt relatief veel stroom en kan daardoor niet op een gewoon stopcontact worden aangesloten. Een speciaal type stopcontact (een perilex driefasenaansluiting) is vereist, dat ook in veel horecazaken of bij bakkerijen wordt gebruikt. Zo’n stopcontact bezit vier gaten.

Daarnaast moet in de meterkast een aparte groep aanwezig zijn voor inductie. In huizen tot en met de jaren 80 is dat vaak niet aanwezig. Gemiddeld kost het 800 euro om de elektra voor inductie geschikt te maken.

Volledig scherm
Een traditioneel gasfornuis. © Beeld Werkt