Volledig scherm
© ANP

Kinderen hebben veel te veel speelgoed

Kinderen spelen met slechts de helft van hun speelgoed. Dat blijkt uit een enquête onder ouders van kinderen tussen de 2 en 8 jaar oud. Vier op de tien kinderen heeft meer dan vijftig stuks speelgoed in huis, meer dan zat vinden ouders.

Sinterklaas zou zijn bezoekje aan Nederland eigenlijk best een jaartje kunnen overslaan, als je kijkt naar de resultaten van het onderzoek van PanelWizard. Dat ondervroeg ruim 1100 ouders. Wat blijkt: 9 procent van die kinderen heeft al meer dan 100 stuks speelgoed in huis rondslingeren. Volgens de ouders kijkt hun kind naar een flink deel van die spullen nooit meer om. In de praktijk komt slechts de helft ervan regelmatig uit de speelgoedkast.

Zonde, vindt het Platform Goedzak, dat mensen stimuleert om op een duurzame en sociale manier met hun spullen om te gaan. In samenwerking met Albert Heijn start het vandaag een actie om speelgoed een tweede leven te geven. Tot en met zondag 6 december kunnen mensen een speciale Goedzak ophalen bij een van de 450 deelnemende filialen van de supermarkt. De winkel zorgt ervoor dat de tas met ingeleverd speelgoed terechtkomt bij een lokaal goed doel, zoals de Voedselbank, een buurthuis of asielzoekerscentrum.

Uitgekeken
,,In de meeste kinderkamers struikel je over het speelgoed waar kinderen uitgegroeid of op uitgekeken zijn. Door dat in te zamelen, kunnen we de feestdagen voor kinderen die het minder getroffen hebben extra speciaal maken,'' zegt Maarten Heijltjes, bedenker en ontwerper van Goedzak. Het platform verspreidde de doorzichtige Goedzakken onder andere in Amsterdam, waar bewoners ze gevuld met afgedankte spullen aan straat konden zetten. Tassen die na 1 dag niet waren meegenomen door buurtbewoners gingen naar de kringloopwinkel.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement