Volledig scherm
Ernst Flentge van de Nederlandse Vereniging van Poststukken en Poststempels (Po&Po) testte de bezorging van Sandd. © Corné Sparidaens

Klanten: postbezorging Sandd is een zootje

Het regent klachten over de postbezorging van Sandd. De kleine concurrent van PostNL lanceerde vorig jaar met succes een goedkope eigen postzegel, maar veel brieven komen volgens klanten niet of te laat aan.

Arnold van der Maas uit Zierikzee baalt als een stekker. Hij en zijn vrouw Esmeralda wilden deze maand de geboorte van hun zoon Luuk met familie en vrienden delen. De tachtig geboortekaartjes verstuurde hij via Sandd. ,,Hun postzegel is beduidend goedkoper dan de zegels van PostNL, op zoveel kaarten scheelt dat een flink bedrag.”

Twee weken later bleek geen van de geboortekaartjes aangekomen. Waar ze gebleven zijn? ,,Dat weet Sandd niet. Na lang aandringen hebben ze me inmiddels toegezegd de kosten te vergoeden.”

Ook Sylvia Romeling probeerde Sandd uit. ,,De eerste keer kaarten met Sandd verstuurd, maar ook de laatste keer,” klaagt ze op de officiële Facebook-pagina van het bedrijf, waar tientallen klachten te vinden zijn. ,,Een week geleden gepost, maar nog nergens aan gekomen. Lekkere service!!”

Van de 35 kaarten die Stefan Dekkinga 6 december verzond zijn er slechts twee bezorgd. ,,Wat een klote bedrijf,” reageert hij. Bij Bertien zijn tachtig procent van de kerstkaarten niet aangekomen. ,,Ligt dit ergens in een sloot? Container? Oud papier?” 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
De goedkope kerstzegels van Sandd © ANP

Goedkope postzegel

Klanten klagen niet alleen over de bezorging. Ook de overvolle postbakken bij diverse Sandd-postpunten wekken ergernis. De vraag is uiteraard of alle klachten incidenten betreffen. Vorige maand haalde Sandd ook negatief het nieuws omdat medische post met de uitslag van bevolkingsonderzoeken regelmatig kwijtraakt in Twente. 

Sandd, een samentrekking van Sort and Deliver, bezorgt al sinds 1999 post voor bedrijven en bezit inmiddels een kwart van de zakelijke markt. Sinds vorig jaar concurreert het ook bij de gewone briefpost met PostNL. Dat doet het dankzij een eigen postzegel van slechts 60 cent. In december ligt de prijs nóg 10 cent lager. Sandd is daarmee veel voordeliger dan PostNL, waarvan de zegels  normaliter 83 cent kosten (met kerst 78 cent). 

In ruil voor dat forse prijsverschil moeten Sandd-klanten genoegen nemen met slechts twee bezorgdagen. Waar PostNL vijf dagen in de week brieven en kaarten aflevert, bezorgt de kleine concurrent enkel dinsdag en vrijdag. Dat lijken veel Nederlanders echter geen probleem te vinden. Vorig jaar verkocht Sandd naar eigen zeggen minstens 12 miljoen zegels.

Quote

PostNL moet aan strenge controles voldoen, Sandd niet

Etiënne Haneveld, vakbondsbestuurder FNV

Verbijsterend

Volgens de Nederlandse Vereniging van Poststukken- en Poststempels Verzamelaars (Po&Po) is de slechte bezorging geen uitzondering. Leden verstuurden vanaf augustus diverse malen een serie brieven via Sandd, vanaf diverse plekken in Nederland. ,,Het resultaat was verbijsterend,” stelt secretaris Ernst Flentge. ,,Meer dan de helft is nooit afgeleverd.” 

Brieven die wél op de deurmat belandden, deden er soms een maand over. ,,Al met al mag Sandd flink goedkoper zijn, als je de post vaker moet versturen ben je alsnog duurder uit.”

Ook bij de FNV zijn signalen binnengekomen dat Sandd slecht bezorgt. ,,Ik hoor van mijn leden dat de arbeidsethos van Sandd-medewerkers minder is,” zegt vakbondsbestuurder Etiënne Haneveld. ,,Nu het overgrote deel van hen bij PostNL werkt, zal dat deels kinnesinne zijn.” 

Volledig scherm
Ernst Flentge, secretaris Nederlandse Vereniging van Poststukken en Poststempels (Po&Po) bij het Sandd-postpunt in het Groningse Haren. © Corné Sparidaens

Krappe arbeidsmarkt

Tegelijk zou het hem niet verbazen. De FNV wijst er op dat PostNL door de overheid is aangewezen als officiële postbezorger. ,,Het moet aan allerlei wettelijke voorwaarden voldoen en wordt streng gecontroleerd. Sandd kent dergelijke overheidscontroles niet.”

Daarbij zijn de arbeidsvoorwaarden van Sandd minder, stelt Haneveld. Zo eist de FNV al jaren dat het bedrijf cao-loon betaalt, net als PostNL. ,,Capabele medewerkers zullen eerder geneigd zijn voor PostNL kiezen.” 

De krappe arbeidsmarkt helpt tenslotte eveneens niet mee. Door de florerende economie kunnen zowel Sandd als PostNL nauwelijks medewerkers vinden. ,,Voor de bezorging kan dat nooit goed uitpakken. Het blijft laagbetaald werk, mensen vertrekken zodra ze een beter betaalde job vinden.” 

Quote

Wij herkennen ons niet in het geschetste beeld

Sandd in een reactie (zie kader onder)

Kater

Kersverse vader Arnold van der Maas baalt en heeft aan zijn kennismaking met Sandd een kater overgehouden. ,,Sandd zou zo’n mooie concurrent van PostNL kunnen worden, maar dan moeten ze hun zaken echt beter op orde hebben.” 

De geboortekaartjes voor zoon Luuk heeft hij inmiddels opnieuw verstuurd. Via PostNL. ,,Dat is duurder, maar dan komen ze tenminste wél aan.”

Reactie Sandd

Postbedrijf Sandd laat in een reactie weten zich niet in het geschetste beeld te herkennen. ,,Natuurlijk is het zeer druk bij de kerstpost, daarom hebben we ook extra capaciteit ingezet op onze klantenservice om optimaal bereikbaar te zijn.” 

Ondanks het succes claimt Sandd dat de bezorging prima op orde is. ,,Het aantal bezorgklachten ten opzichte van 2017 is sterk gedaald.” Het bedrijf laat de bezorgkwaliteit meermaals per maand checken door oa GfK. De punctualiteit komt in dat onderzoek uit op 97,3 procent, zegt Sandd. 

Het postbedrijf erkent dat het lastig is medewerkers te vinden. ,,De arbeidsmarkt is inderdaad krap en het verloop onder bezorgers relatief groot.” Met campagnes wordt gepoogd meer mensen te vinden en bestaande bezorgers extra te laten werken.

De eigen postzegel en kerstzegel zijn volgens Sandd een groot succes. Exacte cijfers wil het bedrijf niet verstrekken ,,maar ter indicatie: de groei bedraagt 30 procent ten opzichte van 2017.” Nu Sandd vorig jaar 12 miljoen zegels sleet, betekent dit dat het bedrijf er nu een kleine 16 miljoen heeft verkocht.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.