‘Kledingfabrikanten sjoemelen met labels’

VideoAan een groen, oranje of rood kledinglabel meteen zien hoe duurzaam jouw nieuwe T-shirt is? Als het aan het Tweede Kamerlid Jessica van Eijs (D66) ligt, krijgen kledingstukken voortaan zo'n keurmerk. Het is niet de enige manier waarop ze de kledingindustrie transparanter hoopt te krijgen.

Hoe weet je tijdens het shoppen nou eigenlijk of je een 'bewuste’ keuze maakt? Met die vraag heeft Kamerlid Van Eijs zich beziggehouden. Het antwoord lijkt eenvoudig: een kleurlabel op elk kledingstuk dat aangeeft hoe milieuvriendelijk het is. ,,Als je in een elektronicazaak loopt, kun je direct zien hoe duurzaam een koelkast is aan de groene, oranje of rode kleur op het label. Maar in een kledingwinkel weet je als consument eigenlijk nooit waar je aan toe bent”, zegt Van Eijs. 

  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’