Volledig scherm
Walt Disney-CEO Bob Iger. © AFP

Kleindochter Walt Disney hekelt hoog inkomen topman: 1424 keer hoger dan gemiddeld

Abigail Disney, de kleindochter van Walt Disney en zelf een bekroond filmmaker, vindt het inkomen dat topman Bob Iger vorig jaar van de Walt Disney Company ontving buiten alle proporties. De 65,6 miljoen dollar (58 miljoen euro) van de ceo ligt 1424 keer hoger dan het gemiddelde inkomen van de Disney-werknemers.

De vergoeding van Iger nam vorig jaar toe met maar liefst 80 procent, in 2017 verdiende hij nog 36,3 miljoen dollar. Volgens databedrijf Equilar lag zijn vergoeding in 2018 ongeveer 1424 hoger dan het gemiddelde inkomen van een Disneymedewerker (46.127 dollar). De cijfers schieten bij Disney-erfgenaam Abigail Disney in het verkeerde keelgat. De vrouw is zelf lid van de organisatie Patriotic Millionaires, die pleit voor hogere belastingen voor de rijken. 

,,Laat me heel duidelijk zijn. Ik mag Bob Iger graag’’, zo schreef Abigail Disney gisteren in een reeks van tientallen tweets. ,,Ik spreek niet uit naam van mijn hele familie, maar enkel voor mezelf. Behalve aandelen (niet zo veel) heb ik niet meer inbreng dan iemand anders in wat er daar gebeurt. Maar volgens elke objectieve meting is een vergoeding die meer dan 1000 keer hoger ligt dan het gemiddelde geschift’’, aldus Disney.

,,Volgens mijn berekening kan hij iedereen bij Disneyland uit eigen zak een loonsverhoging van 15 procent geven en nog steeds tien miljoen dollar overhouden”, aldus Disney tijdens een speech voor de Fast Company Impact Council, waar bedrijfsleiders zich buigen over hedendaagse uitdagingen. ,,Dus er is een punt waarop er gewoon teveel (geld) rondgaat aan de top van het systeem, onder een groep mensen die – ik weet dat dit radicaal klinkt – teveel geld heeft.’’

Werknemers Disneyland komen niet rond

Volgens Abigail Disney verdiende Bob Iger zeker een bonus, maar na gesprekken met personeelsleden van Disneyland in Anaheim, Californië, was het voor haar duidelijk dat die mensen een loonsverhoging nog veel meer verdienden en nodig hadden. Veel medewerkers van Disneyland hebben het moeilijk om in hun basisbehoeften zoals geneesmiddelen te kunnen voorzien.

Een woordvoerder van Disney liet weten dat het bedrijf al veel inspanningen levert om het leven van de werknemers te verbeteren. ,,Disney heeft al veel geïnvesteerd in de verhoging van de inkomens van onze werknemers, zoals een verhoging van het startersloon van 15 dollar per uur – dat is het dubbele van het wettelijke minimumloon – en het instellen van een bedrag tot 150 miljoen dollar voor een baanbrekend opleidingsinitiatief dat onze werknemers de kans biedt om volledig gratis een diploma te halen’’, deelt de woordvoerder mee. Bovendien was de extreem hoge vergoeding van Iger mede het gevolg van aandelenuitkeringen in verband met Disney’s overname van 21st Century Fox, zo verdedigt het bedrijf zich.

Een verdubbeling van het minimumloon is voor Abigail Disney echter onvoldoende. ,,We weten allemaal dat het minimumloon te laag is om van te leven’’, reageert ze. ,,Dus waarom moeten wij, als bedrijf dat winstgevender is dan ooit, een vergoeding betalen die zo dicht bij het wettelijke minimum ligt?”

Quote

Misschien kunnen ze zich geen derde woning veroorlo­ven, of nog een boot. Ik maak hier geen grapje. Dat is het soort van offer dat de hoogge­plaatste leidingge­ven­den zouden moeten brengen.

Abigail Disney

Volgens Abigail Disney doet de Walt Disney Company te weinig om de werknemers die het bedrijf de hele tijd draaiende houden te belonen. Ze roept daarom de bedrijfsleiders op om te werken met loonsverhogingen in plaats van bonussen. Een loonsverhoging zou volgens de vrouw immers de levensstandaarden van de arbeiders drastisch verbeteren, terwijl de impact op de grootverdieners binnen het bedrijf minimaal is. ,,Misschien kunnen ze zich geen derde woning veroorloven, of nog een boot’’, stelt ze op Twitter. ,,Ik maak hier geen grapje. Dat is het soort van offer dat de hooggeplaatste leidinggevenden zouden moeten brengen.’’

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.