Volledig scherm
© EPA

KLM en Air France moeten ‘no-showclausule’ aanpassen: wie heenvlucht mist moet terugvlucht kunnen nemen

De rechtbank in Brussel heeft luchtvaartmaatschappijen KLM en Air France opgelegd om te stoppen met hun ‘no-showclausule’, op straffe van een dwangsom van 2500 euro per dag. Dat meldt zakenkrant L’Echo. De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop was naar de rechter gestapt.

De clausule geldt voor passagiers die een ticket kopen met verschillende onderdelen, bijvoorbeeld een rondreis met diverse vluchten, een treinrit naar de luchthaven gekoppeld aan een vlucht of gewoon een heenvlucht en een terugvlucht. 

Ze stelt dat het ticket niet meer geldig is voor de rest van het reistraject, wanneer de passagier voor het vorige onderdeel niet is komen opdagen, bijvoorbeeld omdat hij een vlucht heeft gemist. Ook niet als hij op eigen kracht een nieuwe boeking heeft gedaan en toch nog op zijn bestemming is gekomen. Ook heeft de maatschappij het recht om de plaats in kwestie door te verkopen, zonder de oorspronkelijke passagier zijn geld terug te geven.

Onrechtvaardig

Test Aankoop was naar de rechter gestapt vanwege de clausule, omdat ze onrechtvaardig is en ze het reglement rond  prijsaanduidingen schendt. Ook vindt de consumentenorganisatie het oneerlijk dat passagiers die hun eerste vlucht niet nemen, een hoog bijkomend forfaitair bedrag moeten betalen van 125 tot 3000 euro als ze de andere onderdelen van de reis nog willen gebruiken.

De rechtbank heeft zich gebogen over de duidelijkheid en de interpretatie van de voorwaarden van de clausule. Volgens de rechter is het niet voldoende duidelijk of de passagiers hun reis kunnen voortzetten, zelfs al hebben ze een of meerdere vluchten uit hun pakket niet gebruikt. Bovendien is het niet voldoende duidelijk dat de passagier de overige vluchten kan gebruiken als hij extra betaalt.

De Consumentenbond dringt ook al langer bij de KLM aan om de extra kosten bij no-show te schrappen.