Volledig scherm
© ANP XTRA

KLM kondigt bezuinigingsmaatregelen aan wegens coronavirus

KLM kondigt ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen aan als reactie op de economisch impact van het coronavirus. Dat staat in een brief van financieel directeur Erik Swelheim aan het management van de luchtvaartmaatschappij.

,,Het coronavirus heeft significante impact gehad op ons vliegverkeer naar China en andere bestemmingen in Azië. Het virus heeft waarschijnlijk ook impact op de rest van ons netwerk, nu ook het reisadvies naar Italië is aangepast", schrijft de financieel directeur. 

Alleen absoluut noodzakelijke uitgaven zijn geoorloofd. Niet-noodzakelijke investeringen worden voorlopig uitgesteld. Bijvoorbeeld IT-projecten die nog niet zijn begonnen, gaan voorlopig niet van start. Ook worden er beperkingen ingesteld bij de werving van personeel. KLM had al eerder onder andere trainingen voor nieuw cabinepersoneel stopgezet. 

Bij de presentatie van de jaarcijfers vorige week zei Air France-KLM al te rekenen op een verlies van zo’n 150 tot 200 miljoen euro als gevolg van het coronavirus. Daarbij gaat het bedrijf uit van vluchtverstoringen tot april. Air France-KLM wilde geen schatting geven van de kosten mochten de virusproblemen de vluchtschema’s langer in de war gooien. 

Twee weken langer in de ban

KLM vliegt tot eind maart niet naar Peking en Sjanghai vanwege het coronavirus. Daarmee doet de maatschappij de Chinese steden ongeveer twee weken langer in de ban dan eerder gemeld. De maatschappij was van plan de vluchten naar de twee bestemmingen half maart te hervatten.