Volledig scherm
© Getty Images

KLM: Kwart minder passagiers naar Azië door virusuitbraak

Luchtvaartmaatschappij KLM vervoerde in februari bijna een kwart minder passagiers naar bestemmingen in Azië dan in dezelfde maand vorig jaar. De daling van het aantal bezette stoelen wordt veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus in het werelddeel en de geldende reisbeperkingen.

Veel vluchten van en naar China werden begin februari geschrapt. Ook op andere routes werden minder mensen vervoerd. De totale passagiersstroom viel 2,7 procent lager uit. KLM-baas Pieter Elbers waarschuwt dat de impact van het virus in maart groter is, omdat inmiddels veel meer routes worden geraakt.

Uit de dalende vervoerscijfers in februari blijkt dat ook KLM de dans niet ontspringt. ,,KLM zet alle zeilen bij om deze crisis het hoofd te bieden en zal het netwerk verder aanpassen en andere passende maatregelen nemen’’, aldus Elbers. De luchtvaartmaatschappij houdt daarbij contact met nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartautoriteiten. Dit om een ‘veilige operatie’ te waarborgen.

Kosten drukken

Bij Air France kromp de totale passagiersstroom met 1,4 procent tot ruim 3,6 miljoen reizigers. Het zusterbedrijf houdt er rekening mee dat in maart 3600 vluchten niet worden uitgevoerd. Bij de langeafstandsvluchten gaat het om een daling van circa 13 procent vergeleken met het normale vluchtschema. In Europa zal circa een kwart minder vluchten worden uitgevoerd.

Op binnenlandse vluchten rekent Air France op een daling van 17 procent. Bij KLM wordt bij de langeafstandsvluchten rekening gehouden met een ‘vergelijkbare krimp’. Bekend was al dat KLM niet-noodzakelijke investeringen uitstelt. Er geldt tijdelijk een soort vacaturestop voor sommige afdelingen. Medewerkers worden ook verzocht waar mogelijk vakantiedagen op te maken, dit om de kosten te drukken.

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.