Volledig scherm
© ANP

KLM rekent op vertraging door staking cateraar

updateDe 24-uursstaking bij cateringbedrijf KLM Catering Services (KCS) donderdag op Schiphol kan leiden tot vertragingen. KLM waarschuwt dat reizigers op Europese vluchten daardoor net als vorige week slechts worden voorzien van snacks aan boord.

Passagiers die naar een Europese bestemming vliegen zullen vanaf woensdagavond 20.00 uur tot en met vrijdagochtend 11.40 uur getroffen worden door de acties. De rechter zette eerder op de dag deels een streep door de geplande stakingen van donderdag en volgende week donderdag, waardoor intercontinentale vluchten wel moeten worden voorzien van maaltijden.

De rechtbank in Haarlem ging mee in de bezwaren van cateringbedrijf KLM Catering Services (KCS) dat de gevolgen van de geplande stakingen te groot zouden zijn op de luchthaven. KCS was naar de kortgedingrechter gestapt om het deel van de acties dat intercontinentale vluchten op Schiphol raakt, te laten verbieden. Het dochterbedrijf van KLM vreesde grote problemen met reizigers van zulke vluchten, omdat die niet zonder maaltijd aan boord kunnen vertrekken. Kortere vluchten kunnen wel gewoon op pad gaan met voorverpakte snacks aan boord.

Vorige week donderdag voerde FNV ook al actie. Toen werd aan de vooravond echter in overleg met KCS besloten de intercontinentale vluchten te ontzien en die wél te bevoorraden. Volgens de bond hadden de acties daardoor weinig impact. FNV laat weten dat de geplande 24-uursstaking nu doorgaat op dezelfde manier als vorige week. De acties vinden ook plaats bij andere cateringbedrijven verspreid over het land.

Cao-conflict 

De zegsman van KCS laat weten dat de acties niet alleen KCS raken, maar ook moederbedrijf KLM, de reizigers en een aantal andere, met name Aziatische, luchtvaartmaatschappijen. ,,Die zijn allemaal geen partij in het cao-conflict.” Overigens sloten de vakbonden CNV en De Unie al wél een akkoord over een nieuwe eenjarige cao. Die geldt volgens FNV voor 20.000 medewerkers, maar KCS weerspreekt dat en zegt dat het er slechts 11.000 zijn.