KLM's nieuwste snufje: robot Care-E draagt je bagage en 'loopt' met je mee
De KLM test deze zomer een nieuw technisch hoogstandje dat het reizen een stuk gemakkelijker moet maken. Robot Care-E draagt straks je bagage en begeleidt je naar je gate.
Delen per e-mail
De schattig-ogende, KLM-blauwe robot heeft digitale oogjes en communiceert met reizigers door middel van non-verbale geluiden. Je hoeft dus niet per se Nederlands te kunnen spreken om van de vliegveldrobot gebruik te maken.
De robot is in het leven geroepen om de doorstroom op de luchthaven te verbeteren en het reizen te versimpelen. Je word begroet door Care-E, waarna het vraagt om je vliegticket. De vriendelijke oogjes van het apparaat wijzen je naar de scanner en kijken blij wanneer je vliegticket akkoord is.
Op de rug van Care-E is ruimte voor een koffer of tas die tot 38 kilo mag wegen. Vervolgens 'loopt' de robot met je mee, met een snelheid van bijna vijf kilometer per uur. Dat is de gemiddelde menselijke wandelsnelheid.
Gewijzigde gate? Geen probleem
Care-E is zelfrijdend en hoeft dus niet aangestuurd te worden. Doordat het gekoppeld is aan verschillende informatiesystemen binnen de luchthaven, weet het waar het naartoe moet. Ook als een gate wordt gewijzigd, komt die informatie binnen bij Care-E. Zo brengt de robot je dus altijd naar de juiste gate. Ook brengt het je naar winkels en restaurants, en het wacht zelfs op je als je het toilet bezoekt onderweg naar de gate.
Door een sensor in de robot kan het zelfstandig zijn omgeving in de gaten houden. Door ingebouwde afstandsmeters ontwijkt het obstakels en zal het dus niet tegen je aan botsen.
In Amerika als pilot
Care-E wordt deze zomer getest en later dit jaar als pilot op het John F. Kennedy International Airport in New York en San Francisco International Airport ingezet.
In 2014 kwam KLM met de 'Lost & Found' service, waarbij een hondje, gehuld in KLM-tenue, verloren voorwerpen naar de eigenaar terug zou brengen. Die service is er nooit echt gekomen. ,,Die hond staat puur symbool voor het feit dat we actief op zoek gaan naar de eigenaren van spullen die aan boord zijn blijven liggen", zei woordvoerder Joost Ruempol daar destijds over. In Seoul werd ook al eens geëxperimenteerd met robotgidsen.
Het is nog niet bekend of en wanneer we de robothond op Nederlandse luchthavens kunnen verwachten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
column De vrouw des huizes betaalt de rekening voor de scholensluiting
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren. -
PREMIUM
Schuld van 400 miljoen dollar hangt als molensteen om Trumps zakenimperium
Als de Amerikaanse president Donald Trump over een week weer ambteloos burger is, wacht hem een andere wereld. Na de bestorming van het Capitool keert nu ook de ene na de andere zakenpartner zich van hem af. Wat resteert zijn de schulden die hij moet betalen. -
Aandeel stijgt met 12.000 procent na tweet Musk, maar beleggers vergissen zich
Een verkeerd geïnterpreteerde tweet van Tesla-baas Elon Musk heeft de aandelenkoers van Signal Advance, een Amerikaans bedrijfje uit de medische sector, met ongeveer 12.000 procent doen stijgen. De beleggers lieten zich misleiden door een naamsverwarring. Musk had zijn 42 miljoen volgers met zijn tweet ‘Use Signal’, de berichtenapp Signal willen aanbevelen. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers.
-
Nieuw in de Rotterdamse haven vanwege de brexit: een keurpunt voor paarden en kuikens
Na lang soebatten heeft de Rotterdamse haven nu een keurpunt voor levende dieren. Het keurpunt is belangrijk vanwege de brexit. Paarden die voor races en de fok van en naar het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten sinds het vertrek van de Britten uit de Europese Unie een keuring ondergaan. -
In de knel door schoolsluiting: CNV wil meer vrije dagen voor werkenden met kinderen
Vooral alleenstaande ouders worden hard geraakt door de schoolsluiting. Vakbond CNV wil dat deze ouders extra vrije dagen kunnen opnemen, te betalen uit een nieuw op te richten calamiteitenfonds. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.