Volledig scherm
© anp

KLM stijgt met stip: vliegtuigen vaker op tijd dan in 2017

Reizigers die vliegen met KLM vertrekken vaak op tijd, zo blijkt uit een onderzoek naar grote luchtvaartmaatschappijen met de minste kans op vertragingen. Vorig jaar vertrok bijna 85 procent van de KLM-vluchten op tijd.

Het luchtvaartinformatiebureau OAG analyseerde ongeveer 58 miljoen vluchten die de 250 grootste luchtvaartmaatschappijen vorig jaar aflegden. Die analyse leverde een lijst op met de 20 meest punctuele luchtvaartmaatschappijen.

Copa Airlines, een luchtvaartmaatschappij uit Panama, kan met de eer strijken. Van alle vluchten vertrok van die luchtvaartmaatschappij 89,79 procent op tijd. Net daaronder eindigen respectievelijk airBaltic uit Letland en Hong Kong Airlines. In de lijst hebben ook het Australische Qantas en Qatar Airlines en Bangkok Airlines een hoge notering te pakken. Ook KLM blijkt bijzonder goed uit de bus te komen als het gaat om stiptheid.

Annuleringen

Van de KLM-vluchten vertrok vorig jaar 84,52 procent op tijd. Op tijd houdt in dat een KLM-vlucht niet meer dan 15 minuten afweek van het originele vliegplan. In de analyse hield het bureau rekening met eventuele annuleringen. De tiende positie van KLM is een hele verbetering ten opzichte van 2017, toen de maatschappij nog op plek 30 stond.

OAG bekeek niet alleen de punctualiteit van maatschappijen, maar ook die van luchthavens. Van de megaluchthavens blijkt Schiphol ook in de top 10 te staan. In 2018 vertrok of arriveerde bijna 78 procent van de vluchten op tijd. Daarmee heeft Schiphol plek 8 weten te veroveren. Het Japanse Tokyo International Airport prijkt al jaren op nummer 1 als meest punctuele luchthaven.