KLM stuurt reizigers betaalverzoekje voor compensatie CO2-uitstoot
KLM komt met een nieuw initiatief om consumenten aan te sporen hun aandeel in de C02-uitstoot van het vliegtuig te compenseren. De luchtvaartmaatschappij gaat reizigers een betaalverzoekje sturen.
Delen per e-mail
De proef, ‘CO2-Tikkie’ geheten, gaat volgend jaar van start. Al voor de zomer hoopt KLM de eerste betaalverzoekjes te kunnen versturen. Vooralsnog krijgen alleen klanten met wie de luchtvaartmaatschappij via WhatsApp contact heeft gehad, zo'n linkje. Door daarop te klikken, komen ze in een betaalomgeving waar ze geld kunnen overmaken. Hun bijdrage investeert KLM rechtstreeks in een herbebossingsproject in Panama.
Hoeveel de bijdrage is, hangt van onder andere de bestemming, het toesteltype en de bezetting. Wie bijvoorbeeld van Amsterdam naar Zuid-Afrika vliegt en zijn aandeel in de CO2-uitstoot wil compenseren, betaalt daarvoor zo’n 12 euro. Een vlucht van Amsterdam naar Wenen komt neer op ongeveer 2 euro, terwijl voor een vlucht van Amsterdam naar Shanghai ongeveer 11 euro aan compensatie betaald moet worden.
Tot dusver leek er niet heel veel animo voor de mogelijkheid om het aandeel in de CO2-uitstoot te compenseren. Vorig jaar kruisten 88.000 passagiers bij het boeken van hun vlucht het C02ZERO-initiatief aan. Omgerekend gaat het dan om zo’n 0,25 procent van het totaal aantal reizigers; de maatschappij vervoerde vorig jaar bijna 35 miljoen mensen.
Interesse
KLM komt nu met dit initiatief, omdat meer mensen interesse zouden hebben. Uit een KLM-poll onder 400 mensen gaf zelfs ruim 39 procent van de passagiers aan van plan te zijn om volgend jaar CO2 te gaan compenseren. ,,We willen het mensen op deze manier eenvoudiger maken", schrijft de maatschappij.
De luchtvaartsector is een van de meest vervuilende sectoren wereldwijd. Onlangs besloot easyJet, de nummer twee van Europa, als eerste luchtvaartmaatschappij in Europa de CO2-uitstoot van kerosine te compenseren voor al zijn passagiers. Die rekening zal niet worden afgewenteld op de passagier, beloofde de Britse maatschappij. Die trekt daar zelf het eerste jaar ruim 29 miljoen euro voor uit, onder meer voor de financiering van duurzame projecten op gebied van bosbouw, hernieuwbare energie en lokale initiatieven van gemeenschappen.
KLM juicht het initiatief van easyJet toe, maar lijkt zelf niet van plan om de rekening zelf te betalen. ,,We werken hard aan het reduceren van de CO2-uitstoot van de operatie, omdat we ervan overtuigd zijn dat dat de meeste impact heeft”, laat de luchtvaartmaatschappij weten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onlineaankopen blijven stijgen
Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kleding, maaltijden en films en series die via videostreamingdiensten werden gedownload waren in de eerste helft van 2020 de meest bestelde goederen en diensten via internet, aldus het CBS. -
PREMIUM
Rotterdam The Hague Airport wordt proefterrein voor duurzaam vliegen
Delftse studenten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de duurzame luchtvaart. Op Rotterdam The Hague Airport worden de komende tien jaar uiteenlopende innovaties getest. Zo komt er een proeffabriek voor duurzame kerosine, die moet leiden tot een raffinaderij in de haven. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
PREMIUM
Interview Fletcher Hotels krijgen geen steun vanuit de overheid: ‘Wij vallen buiten de boot’
Nog geen vier maanden geleden stak Rob Hermans van Fletcher Hotels de loftrompet over de prestaties van zijn hotelketen. Sinds de nieuwe lockdown is van die juichstemming weinig over. Hij overweegt nu zelfs naar de rechter te stappen om staatssteun af te dwingen. -
Easyjet compenseert als eerste Europese luchtvaartmaatschappij CO2-uitstoot
EasyJet gaat als eerste luchtvaartmaatschappij in Europa de CO2-uitstoot van kerosine compenseren voor zijn passagiers. De prijsvechter gaat hier direct mee aan de slag, zo meldde het bedrijf vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers.
-
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
Oud-voorman VNO-NCW Hans de Boer (66) overleden
Oud VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer is afgelopen nacht op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een zware hersenbloeding enkele dagen eerder. De Boer nam vier maanden geleden afscheid van grootste werkgeversorganisatie van Nederland.