KLM volgt Brussel en biedt groep klanten weer geld terug
KLM gaat klanten van wie de vlucht geannuleerd wordt, de mogelijkheid bieden om hun geld terug te krijgen. Daarmee komt de luchtvaartmaatschappij tegemoet aan de nadrukkelijke boodschap van de Europese Commissie om klanten hun geld terug te geven als zij een voucher weigeren.
Delen per e-mail
Het gaat alleen om passagiers van wie de vlucht de komende periode geannuleerd gaat worden. Zij krijgen de keuze tussen een voucher of cash. ,,Gegeven echter de omvang van de crisis en de hoeveelheid annuleringen zal de verwerkingstijd langer zijn. Wij vragen begrip hiervoor", schrijft KLM op zijn website.
Voor klanten die al een voucher in bezit hebben, geldt deze maatregel niet. De luchtvaartmaatschappij belooft voor die groep met een plan te komen om de vouchers aantrekkelijker te maken in de vorm van extra waarde. Ook daar drong Brussel gisteren op aan.
Volgens het Europees passagiersrecht moet een reiziger kunnen kiezen of hij zijn geld terugkrijgt of omboekt bij een geschrapte vlucht. Verschillende Europese landen hebben de afgelopen tijd het gebruik van een voucher als enig alternatief toegestaan. Ook Nederland. Dat is in strijd met de wet, benadrukte de Europese Commissie.
Naar aanleiding van de uitlatingen kondigde de verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen gisteravond aan om haar gedoogsteun voor het gebruik van de coronavoucher als enig alternatief in te trekken. Zij had de toezichthouder op de luchtvaart, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), eerder gevraagd om tot en met 30 juni niet te handhaven maar daar komt nu dus verandering in.
Beleid
KLM kan daarmee bijna niet anders dan zijn beleid aanpassen. De afgelopen tijd verstrekte de maatschappij op grote schaal vouchers aan klanten van wie de vlucht niet doorging. Als zij de bon niet verzilveren, krijgen zij pas na 12 maanden hun geld terug. ,,We hebben begrip voor de onzekerheid, die dit voor klanten met zich meebrengt, maar vragen ook begrip voor ons schipperen tussen vele factoren", aldus KLM.
Volgens KLM is het financieel niet te doen om alle gedupeerde reizigers terug te betalen. Als iedereen zijn geld zou terugeisen, dan zou het meer dan 3 miljard euro kosten, werd eerder becijferd. De Consumentenbond begrijpt dat er ‘een probleem is als iedereen zijn geld gaat terugkrijgen’ maar vindt dat de maatschappij de voucher dan maar aantrekkelijker moet maken voor klanten.
,,Doe er dan bijvoorbeeld een bepaald percentage bovenop of zorg dat mensen de garantie hebben dat zij hun geld terugkrijgen", aldus zegsvrouw Joyce Donat. Dat KLM alleen passagiers van wie de reis nog geannuleerd gaat worden, tegemoet komt, kan volgens de Consumentenbond ‘niet de bedoeling zijn’. Donat: ,,KLM moet nu geen verstoppertje gaan spelen.”
Ook Aviclaim spreekt van discriminatie tussen passagiers. ,,Het is netjes dat KLM zich aan de regelgeving houdt, jammer alleen dat het beschikbaar is voor vluchten die nog geannuleerd worden", aldus Remco Kuilman van de claimstichting. Bij Aviclaim hebben zich in korte tijd duizenden mensen gemeld die via een juridische procedure hun geld willen terugvorderen. Met de aankondiging van KLM zal daar niets aan veranderen, vult Kuilman aan.
Of dochtermaatschappij Transavia ook klanten de mogelijkheid gaat bieden om geld terug te krijgen bij geannuleerde vluchten, kan een woordvoerster nog niet zeggen.
Bekijk hieronder de playlist van onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
kort geding14
Noodkreet van winkelier bij rechter: Alibaba en Amazon nemen het over
Nederlandse winkelstraten zullen verpauperen doordat tal van winkels door de lockdown het loodje leggen. ‘Alibaba, Amazon en Bol nemen de lege plekken over in een kale uitgemergelde winkelstraat.’ -
Rutte roept op tot solidariteit met reisbranche: ‘Voorlopig door met vouchers’
Nederland staat reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen voorlopig toe om vouchers te geven aan consumenten wier vlucht is afgelast wegens het coronavirus. De Europese Commissie zei woensdag dat consumenten die zo'n voucher weigeren hun geld terug moeten krijgen. Het recht om te kiezen voor zo'n vergoeding is vastgelegd in het Europese passagiersrecht, aldus de commissie. -
Koken & Eten
Havermelk in een paar jaar tijd enorm in populariteit gestegen
We drinken in Nederland nog altijd veel melk van de koe, maar plantaardige ‘melk’ is in opkomst. Vooral havermelk heeft een groeispurt gemaakt. Het is nu zelfs meer in trek dan sojamelk. -
Koken & eten
Met deze worstjes en dikke soepen gaat Unox op de vegetarische toer
De Hollandse pot moet plantaardiger worden als het aan Unilever ligt. Dus gaan er meer groenten in de erwtensoep en komen er hybride chipolataworstjes.
-
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
Brussel tikt Nederland op de vingers om reisvouchers, maar klant blijft met lege handen staan
Luchtvaartmaatschappijen hebben hun klanten op grote schaal vouchers in plaats van geld gegeven bij annulering van een reis, ook als die consument daar niet mee instemde. De Europese Commissie benadrukt dat dit in strijd met het consumentenrecht is. De consument lijkt echter niets te winnen.