Volledig scherm
© ANP

KLM: wij willen geen dochteronderneming van Air France zijn

'We willen niet meer worden behandeld als een dochteronderneming van Air France, terwijl KLM vier keer meer winst maakt'. Dat staat volgens de Franse krant Les Echos in een brief van KLM aan de waarnemend bestuurder van de luchtvaartcombinatie, Anne-Marie Couderc. 

KLM bevestigt tegenover deze site dat de Raad van Commissarissen een brief heeft verstuurd, maar wil niet ingaan op de inhoud van de brief.

Volgens  Les Echos eist de Nederlandse tak een aanpassing van de bestuursstructuur om gelijke behandeling te waarborgen. ,,De mensen van KLM hebben het idee dat de CEO van Air France-KLM zich nu vooral bezighoudt met Air France," zegt een vertegenwoordiger van het KLM-personeel. Dat beklaagt zich ook over een gebrek aan informatie over de benoeming van een nieuwe topbestuurder.

Franse media meldden eerder dat Air France-KLM de financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia, Philippe Capron, op het oog zou hebben om de nieuwe topman te worden. Hij zou de opgestapte Jean-Marc Janaillac moeten opvolgen.

Gelijke behandeling

In de brief, die door Les Echos niet (online) gepubliceerd is, zou KLM pleiten voor een aparte, sterke topbestuurder voor Air France, net zoals KLM die heeft met Pieter Elbers. De topman van Air France-KLM zou dan de belangen van de groep kunnen bewaken, in plaats van de Franse belangen. Dat model zou zorgen voor een gelijke behandeling van beide bedrijven.

Sinds het opstappen van Janaillac is het weer erg onrustig bij de luchtvaartcombinatie. Deze week kwam het bericht dat de nieuwe topman van het concern volgens ingewijden ook commissaris bij KLM moet worden, zodat hij direct invloed kan uitoefenen op het beleid in Amstelveen.