©anp
Volledig scherm
©anp

Koophuizen uit nood in verhuur

Er worden zo weinig huizen verkocht, dat steeds meer makelaars zich gaan toeleggen op het verhuren van woningen. Maar daarbij houden ze zich lang niet altijd aan de regels, waardoor klanten in grote problemen kunnen komen.

Nu de huizenmarkt nagenoeg op slot zit, komen veel woningeigenaren in de problemen. Ze zitten met dubbele lasten, doordat ze zijn verhuisd en hun oude woning niet kwijtraken. Het verhuren van dat huis is dan een aantrekkelijke optie.

En ook voor veel makelaars is het een uitkomst, stelt de Stichting Tijdelijk Twee Woningen (TTW), die in betalingsnood verkerende huizenbezitters uit de brand helpt. 'Veel makelaars zitten in zwaar weer en zoeken naarstig naar nieuwe inkomsten,' zegt directeur Naomi Ansems vandaag in het AD. 'Mensen met twee woningen zijn dan een makkelijke prooi. Zij krijgen hun oude woning niet verkocht en zijn de wanhoop nabij. Als ze dan een aanbod ontvangen van een makelaar die wel wil bemiddelen bij de verhuur, gaan ze al gauw overstag.'

Volgens Ansems vragen makelaars daarbij echter vaak een hoge vergoeding, zowel aan de verhuurder als aan de huurder. Pijnlijker is echter dat veel makelaars volgens de stichting niet de vereiste contracten en vergunningen regelen bij het verhuren van een woning. Ansems: 'Ook vertellen ze de verhuurders niet dat die hun bank op de hoogte moeten stellen. Als de bank er achter komt, kan dat ernstige gevolgen voor de huiseigenaar hebben.'

Lees meer over dit onderwerp vandaag in het AD.

  1. Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar
    video

    Geen akkoord Eurogroep over steunpak­ket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die gisteren om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.