Volledig scherm
© anp

KPN draagt Jolande Sap voor als commissaris

UpdateKPN wil voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap als commissaris. Dat bleek vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014.

Sap volgt commissaris Tini Hooymans op die aan het einde van haar termijn zit. De voordracht moet komende april nog wel bevestigd worden op de algemene aandeelhoudersvergadering. Dat lijkt echter een formaliteit.

KPN wil Sap voor vanwege haar 'uitgebreide kennis en ervaring in de publieke sector en in de politiek.' Het concern van topman Eelco Blok concentreert zich de laatste jaren steeds meer op de Nederlandse markt en verkocht onder meer zijn belangen in Duitse dochter E-Plus. Qua imago profileert KPN zich meer en meer als Hollands bedrijf.

Bij KPN treft Sap een oude bekende: oud-minister Jan Kees de Jager is sinds november namelijk financieel topman bij het telecombedrijf. Controleerde Sap de CDA-er al als oppositie kamerlid en fractievoorzitter in de Tweede Kamer, nu gaat ze dat ook doen in het bedrijfsleven.

Duurzaam
Ook voor de linkse Sap is KPN een logischere stap dan het voor de buitenwereld misschien lijkt. Weliswaar reorganiseerde topman Eelco Blok afgelopen jaren bijna continu en schrapte hij zo'n vijfduizend banen, het telecombedrijf behoort al jaren tot de meest duurzame ondernemingen ter wereld.

,,Niet voor niets staan we als één van de weinige telecombedrijven in de toonaangevende duurzaamheidsindex van Dow Jones," zei Blok vanochtend met zichtbare trots. ,,We werken met 100 procent groene stroom en hopen dit jaar honderd procent klimaatneutraal te worden."

KPN trad verder afgelopen december voor het eerst toe tot de 25 beste werkgevers van Nederland, bijgehouden door zakenblad Incompany. ,,Dat laat zien dat ook onze werknemers geloven in wat we doen," aldus Blok.

Nederlaag
Jolande Sap volgde eind 2010 Femke Halsema op als leider van GroenLinks. Dat werd geen succes. Mede door intern geruzie en een leiderschapsstrijd met kamerlid Tofik Dibi verloor de partij zes van de tien zetels tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen van september 2012. Sap bleef zitten, maar nam een maand later na aanhoudende kritiek alsnog de verantwoordelijkheid voor de nederlaag en legde haar fractievoorzitter- en partijleiderschap neer. 

Tegenwoordig werkt de oud-politica als partner bij cultureel adviesbureau Camunico, ook is ze voorzitter van de Raad van Advies van gezondheidsinstelling Arkin.

  1. Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht
    PREMIUM

    Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht

    Albert Heijn is nog altijd de onbetwiste nummer één, maar voelt de hete adem van Jumbo in de nek. Het Brabantse familiebedrijf opent tientallen winkels per jaar en kaapte en passant de deal met Hema voor de neus van AH weg. Moeten ze in Zaandam vrezen voor de sneltreinvaart waarmee Jumbo de supermarktwereld onveilig maakt of is de voorsprong van de marktleider niet meer in te halen? ,,De strijd gaat nog wel even door. Zonder omvang geen macht, kleinere ondernemers gaan eraan ten onder.’’