‘KPN helpt China bij controleren Chinese toeristen in Nederland’
Via de speciale app WeGoEU voor Chinese toeristen zou KPN de Chinese overheid helpen bij het controleren van zijn eigen staatsburgers in Nederland en Europa. KPN-medewerkers zijn daar uiterst kritisch over, onthulde Trouw vandaag. ,,Onzin. Wij doen niets verkeerd”, reageerde ceo Joost Farwerck vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers van het telecombedrijf.
De zaak draait om het app-platform WeChat, dat door liefst 1,2 miljard Chinezen wordt gebruikt. WeChat is een mix van WhatsApp, Facebook en een mobiele betaaldienst. Het hele digitale leven van veel Chinezen speelt zich erop af.
KPN ging in 2017 een samenwerking aan met Tencent, maker van WeChat. Het telecombedrijf levert simkaarten aan Chinese toeristen. KPN bouwde vervolgens de app WeGoEU, die Chinese toeristen op hun vakantie toegang biedt tot WeChat. De app is onder meer bedoeld als digitale reisgids voor 26 Europese steden, met informatie over musea en restaurants.
Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International stellen dat de Chinese overheid via WeChat precies de wandelgangen van zijn staatsburgers kan nagaan. Een deel van de KPN-medewerkers is daarom uiterst kritisch over de samenwerking. Ze vrezen dat KPN de schending van mensenrechten faciliteert.
,,Ons moreel kompas is de weg kwijt”, citeert Trouw een medewerker. Een KPN-manager zegt dat Beijing ‘in een geolied systeem doelgericht mensenrechten schendt’ en daarvoor ‘big data’ analyseert. KPN zou dus samenwerken met ‘een hofleverancier van persoonlijke data voor de Chinese overheid’. ,,Die data van Chinese burgers is mede dankzij ons verrijkt met buitenlandse features.’’
Faciliteren
Tijdens de presentatie van de jaarcijfers wuifde Joost Farwerck, sinds 1 december de nieuwe ceo van KPN, de kritiek weg. ,,Het enige dat wij doen is Chinese reizigers faciliteren, zodat zij in Europa hun mobiel en WeChat kunnen blijven gebruiken. We leveren onder meer simkaartjes, die Chinese toeristen vaak al in het vliegtuig kopen”, zei Farwerck.
De app WeGoEU geeft vooral informatie over musea en restaurants in Chinese steden, stelt hij. ,,Wij sturen helemaal geen data naar China. In feite is het niets meer dan een innovatieve roaming-deal, zoals we die met zoveel partijen hebben.” Hij wijst erop dat providers in andere Europese landen soortgelijke apps aanbieden.
Vergeten laptop
Tijdens de presentatie werd nog een pikant detail bekend. Trouw blijkt de kritiek van de KPN-medewerkers op de samenwerking te hebben ontdekt nadat een KPN-monteur zijn laptop was vergeten mee te nemen bij een klant, stelde Farwerck. Die klant gaf het apparaat aan de krant. Het dagblad schreef dat die ‘met enkele muiskliks toegang gaf tot gevoelige documenten’. ‘De informatie betreft onder meer zakelijke klanten, de overheid, het Amerikaanse leger en de Navo’, aldus Trouw.
De krant zag kritische berichten van KPN-personeel over de samenwerking op intranet van het bedrijf. Volgens Farwerck was de KPN-monteur geen eigen medewerker, maar werd die wel vaak ingehuurd. Farwerck betwistte dat de laptop gevoelige documenten bevatte. ,,De monteur had zijn wachtwoord op automatisch staan. Daardoor kon gemakkelijk ingelogd worden op ons intranet. Daar discussiëren onze medewerkers heel open over van alles, ook hierover.” Hij sprak van een ernstige omissie.
Hoewel Farwerck de kritiek dus pareert, bekijkt hij de zaak nog wel. ,,Dit is hoe ik het nu zie, maar ik zal goed kijken of we ons niet vergist hebben.”
Jaarcijfers
Tijdens de jaarcijfers liet KPN een omzet van 5,486 miljard euro over 2019 zien, circa 150 miljoen lager dan het jaar ervoor. De winst steeg echter van 292 miljoen twee jaar terug naar 614 miljoen afgelopen jaar. Met name de zakelijke markt blijft een zorgenkindje, de omzetten dalen daar al jaren: afgelopen jaar met 4,4 procent. Dat komt doordat bedrijven do moor de nieuwe technologieën hun telecomdiensten goedkoper kunnen inkopen. Maar ook De mobiele markt was afgelopen jaar uitdagend door de felle concurrentie met VodafoneZiggo en T-Mobile.
Komend jaar zet KPN in op de uitrol van glasvezel: het wil 350.000 huishoudens aansluiten. Ook wordt het mobiele netwerk gemoderniseerd en is er de 5G veiling. Het telecomconcern denkt 1,1 miljard euro in ons land te investeren.
Analisten schrokken van de cijfers: het aandeel KPN ging vanmorgen op het Damrak 6 procent onderuit. Desalniettemin verwachten ceo Farwerck en vertrekkend financiële man Jan Kees de Jager dat het komend jaar beter gaat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
60
Transavia schrapt ruim 300 vluchten in juni om tekort aan toestellen, ook daarna nog uitval
Vanwege een tekort aan vliegtuigen schrapt Transavia in juni 331 vluchten. Ook in juli en augustus zullen er vluchten worden geannuleerd. Welke dat zijn, maakt de luchtvaartmaatschappij 25 mei bekend. -
Aandeel KPN keihard onderuit na publicatie jaarcijfers
Het aandeel van KPN ging vanochtend hard onderuit op het Damrak na publicatie van de jaarcijfers. Het telecomconcern kelderde ruim 6 procent. Voor het eerst zag het telecombedrijf in het laatste kwartaal het aantal huishoudens met gecombineerde abonnementen teruglopen. Ook verloor het concern over heel 2019 56.000 breedbandklanten. -
Philips videoserie
Sander Schimmelpenninck onderzoekt hoe Frits Philips zo geliefd werd
-
PREMIUM103
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
‘Vergeten laptop toont lekken in beveiliging KPN’
Nadat een monteur zijn laptop had laten liggen bij een klant en die vervolgens nooit ophaalde, is pijnlijk duidelijk geworden dat KPN de beveiliging niet goed op orde heeft. Volgens onderzoek van Trouw bleek dat de laptop met enkele muisklikken toegang gaf tot gevoelige documenten van het Nederlandse telecombedrijf. De informatie betreft onder meer zakelijke klanten, de overheid, het Amerikaanse leger en de Navo. -
Wilde staking uitgebroken bij autofabriek Nedcar
Bij autofabriek VDL Nedcar in Born is dinsdagochtend een wilde staking uitgebroken. De werknemers hebben het werk neergelegd en staan buiten. Dat heeft vakbond FNV bevestigd.Born