Volledig scherm
© anp

KPN start prijzenslag mobiel internet

Goed nieuws voor miljoenen smartphonebezitters. Na T-Mobile verlaagt ook KPN zijn prijzen. Volgens telecomexperts is dat het begin van een heuse prijzenoorlog.

Mobiel internet wordt de helft goedkoper. Bestaande klanten krijgen een verdubbeling van hun databundel voor hetzelfde bedrag. In praktijk verlaagt KPN een abonnement met 5 Gigabyte per maand en onbeperkt bellen met 10 euro. 

,,Uit onderzoek blijkt dat onze klanten sinds de komst van ons 4G-net veel meer mobiel internetgebruiken," verklaart directeur Consumentenmarkt Jaap Postma de tariefsverlaging. ,,Steeds vaker kijken zij online video en stramen zij muziek. Daarom zetten wij nu deze logische stap."

Tele2
Ruim een week eerder zette T-Mobile al het mes in zijn tarieven. Een Gigabyte mobiel internet kost nu slechts 10 euro per maand, dat was 15 euro. Een superbundel van 10 Gigabyte ging van 35 naar 30 euro.

Volgens Ben Woldring, eigenaar van bekende telecomvergelijkingssite Bellen.com, begint de al eerder voorspelde prijzenoorlog in telecomland los te barsten. ,,KPN en T-Mobile sorteren duidelijk voor op de komst van Tele2 als nieuwe aanbieder later dit jaar." Naar verwachting zal Tele2 agressief klanten gaan werven. 

Subtiel spel
Woldring verwacht dat ook Vodafone zijn tarieven binnenkort wijzigt. Dat denkt ook telecomexpert Tim Poulus van onderzoeksbureau Telecompaper.com. ,,Het is een subtiel commercieel spel: mobiele bedrijven zien dat klanten steeds meer data verstoken en moeten hen niet te veel uit hun bundel laten vliegen. Anders krijgen abonnee's het gevoel dat hun een poot wordt uitgedraaid." 

De prijzenslag blijft voorlopig beperkt en zal niet zo ver gaan dat de belbedrijven minder euro's per klant binnenkrijgen, denkt Poulus. ,,Dan zouden ze zich te veel in eigen vlees snijden." 

Pas als Tele2 komt, zijn forsere verlagingen wellicht nodig. Telecompaper wijst er op dat KPN en T-Mobile ook garen spinnen bij de prijsdalingen. Door de grotere bundels gaan klanten vanzelf meer data verstoken. ,,Zo creëren KPN, T-Mobile en Vodafone hun eigen vraag."