KPN wuift bezwaren personeel XS4All weg
KPN ontkent dat het XS4All het afgelopen decennium heeft verwaarloosd en blijft bij het eerdere plan om de internetprovider op te laten gaan in het eigen KPN-hoofdmerk. Dat laat het telecombedrijf vanmorgen weten.
Delen per e-mail
De ondernemingsraad (or) van XS4All kondigde begin augustus aan naar de Ondernemingskamer te stappen als KPN zijn plannen met XS4All doorzet. Vorige week kwam daar een vernietigend advies over KPN's voorgenomen besluit te stoppen met de provider bij. De or stelt dat dit niet op geen enkele manier in het belang is van KPN, het personeel van XS4all en de 250.000 klanten. Rode draad bij zowel het advies als de aangekondigde rechtsgang: XS4All zou zijn verwaarloosd door KPN, ook is er sprake van wanbeleid.
In een lijvige reactie gaat KPN nu in op het dreigement van de or om naar de rechter te stappen en stelt dat het verwijt van wanbeleid volledig uit de lucht is gegrepen. ,,In de afgelopen 21 jaar heeft XS4All als onderdeel van KPN een onderscheidende positie in de telecommarkt en binnen de KPN groep in kunnen nemen. XS4All kreeg ruimte voor eigen innovaties en initiatieven”, stelt Nederlands grootste telecombedrijf. Het concern noemt het malware filter dat XS4All aanbiedt en de keuze van een eigen modem. Ook was er de campagne met een gratis wifi-versterker.
Schaalvoordelen dankzij KPN
Volgens KPN, dat begin januari met het plan kwam om met XS4All te stoppen, kon de provider enkel floreren dankzij de sterke moeder. ,,Tegelijkertijd kon het bedrijf gebruik maken van de schaalvoordelen van KPN, onder andere centrale inkoop, financiële administratie, onderzoek en het tv-product. KPN heeft daarbij steeds gehandeld conform de afspraken die met XS4All zijn gemaakt. KPN is het dan ook niet eens met de mening van de OR dat XS4All is verwaarloosd of gemarginaliseerd. Het beleid is er altijd op gericht geweest bij te dragen aan het succes van zowel XS4All als KPN.”
KPN stelt dat het zowel bij de plannen als het medezeggenschapstraject altijd uiterst zorgvuldig te werk is gegaan. ,,Van gegronde redenen om aan een juist beleid te twijfelen is geen sprake, laat staan van wanbeleid.”
Terwijl KPN nu reageert op de aankondiging van de XS4All-ondernemingsraad om naar de rechter te stappen, moet nog een reactie volgen op het negatieve advies van de or. Dat volgt komende weken. Ook dient KPN een definitief besluit te nemen over het doorzetten van de plannen. Volgens bronnen binnen KPN gebeurt dat waarschijnlijk voor 1 oktober. Er wordt niet gewacht tot nieuwe ceo Dominique Leroy per 1 december aantreedt.
Verder lezen na de foto
Or: KPN in ontkenningsfase
In een reactie laat de ondernemingsraad van XS4All weten dat KPN ‘volledig in de ontkenning zit zonder naar de bezwaren te luisteren’. Vice-voorzitter Daan Willems stelt dat XS4All een sterke zaak heeft en spreekt nogmaals uit dat het personeel naar de rechter kan stappen.
Ondertussen meldt onderzoeksbureau Telecompaper vandaag dat KPN zijn leiderschapspositie op de mobiele markt lijkt kwijt te raken aan Vodafone. KPN's aandeel in simkaarten daalde in het tweede kwartaal van 2019 met 2,7 procent (ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar) naar 44 procent. ,,Oorzaken zijn onder meer de consolidaties in de afgelopen jaren en een nieuwe strategie van KPN om waarde boven volume te stellen,” stelt de telecomspecialist.
Verlies
De telecomexpert wijst daarbij op het voornemen te stoppen met Telfort en XS4All. Bij Telfort is dat al gebeurd, met een flink klantenverlies tot gevolg. ,,KPN heeft dit verlies nog niet weten te compenseren met voldoende aanwas voor klanten bij zijn hoofdmerk”, stelt Telecompaper.
,,Onder de verwachte nieuwe ceo Dominique Leroy moet duidelijk worden of de strategie doorgezet of aangepast zal worden, ook omdat er steeds meer tekenen lijken dat het schrappen van het kwaliteitsmerk XS4All niet zonder slag of stoot gaat.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ford: over vijf jaar geen benzine- en dieselauto's meer in Europa
Ford stopt over vijf jaar met het verkopen van benzine- en dieselauto's in Europa. Vanaf dat moment zijn alleen nog plug-in hybrides of volledig elektrische modellen verkrijgbaar. In 2030 verdwijnen ook de hybrides en zullen er alleen nog volledig elektrische auto's worden verkocht. -
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. -
PREMIUM
Zó snel? Deze nieuwe bezorgsuper in Rotterdam belooft je bestelling in tien minuten af te leveren
-
Bitcoin verliest meer dan 10.000 dollar in twee dagen
De prijs van de bitcoin is gisteren en vandaag flink gezakt. Sinds het begin van de week verloor de digitale munt zo’n 20 procent van de waarde, meer dan 10.000 dollar (ruim 8200 euro). -
PREMIUM
Tinte heeft slapeloze nachten van woonpark voor 160 arbeidsmigranten
Tinte verzet zich massaal tegen het plan voor een woonpark voor 160 arbeidsmigranten op het terrein van tomatenkweker RedStar Trading. ,,Sommige mensen hebben er slapeloze nachten van.”
-
PREMIUM
Giovanni en zijn collega’s van RVO keerden al 2 miljard euro uit aan ondernemers
Kent u de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland? Honderdduizenden ondernemers inmiddels wel. De RVO toetst of er wel of geen steun wordt verleend aan bedrijven die door corona in de problemen zijn gekomen. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten.