Kritiek op 'halfzachte' video actiegroep SOS

VideoOp internet is een ruzie gaande tussen de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes (SOS) en opiniewebsite Joop.nl. Reden van de digitale oorlog: een video op YouTube die laat zien waar de anonieme actievoerders, bekend van hun verzet tegen Eftelingattracties, voor staan.

Quote

De witte redactie van Joop bepaalt hoe niet-wit­te mensen moeten actievoe­ren tegen racisme?

Actiegroep SOS

Gehuld in dierenmaskers met op de achtergrond de anti-fascistische tekst 'Always Antifa' vraagt SOS in de video aandacht voor de heersende rassenhaat in de wereld. De 'nummer 39'-grap van Gordon, de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Geert Wilders en Zwarte Piet: ze komen allemaal voorbij. Naar de Efteling wordt verwezen in de openingszin. ,,Sprookjes bestaan niet, racisme wel.''

Halfzacht
De video, eergisteren op YouTube geplaatst door de maker Kevin  Roberson, is niet onopgemerkt gebleven bij opiniewebsite Joop.nl. ,,De clip lijkt wel een halfzachte combinatie van de workshop 'actievoeren, zo moet het niet', een beginnerscursus 'maak je eigen video's' en IS-propagandamateriaal'', aldus de opiniemaker.

Het statement over de Efteling wordt met de grond gelijk gemaakt: ,,Sprookjes bestaan niet? Sprookjes bestaan wel, dat weet zelfs het kleinste kind, ze zijn alleen niet echt.'' Daarnaast wijst de schrijver de maker op een spelfout. Zo wordt Gordon een 'preforming artist' genoemd.  Wat joop.nl verder opvalt is dat de clip een 'antifa' stempel draagt. ,,Opvallend, want rechtsboven in het beeld is  permanent een soort neo-fascistisch logo te zien. Wat het allemaal nog warriger maakt.''

'Witte redactie'
Actiegroep SOS is duidelijk niet gediend van de kritiek. ,,De witte redactie van Joop bepaalt hoe niet-witte mensen moeten actievoeren tegen racisme? Dat Joop het verschil tussen een 'neo-fascistisch' logo en het logo van een mediaplatform niet kan onderscheiden is wel heel bizar en amateuristisch'', schrijft de groep op Facebook. Ook wordt benadrukt dat de videomaker Kevin Roberson weinig met het filmpje van doen heeft.

Roberson, journalist bij AV Medea, legt op internet uit hoe het zit. ,,SOS heeft mij als onafhankelijk journalist ingeschakeld om exclusief te filmen en de groep te interviewen. Ik ben geen lid van de actiegroep en ook geen woordvoerder. Ik mocht de groep enkele vragen stellen, maar ze wilden niet voor de camera reageren. Om die reden hebben we een video-compilatie gemaakt gebaseerd op de informatie die SOS wilde delen.''

Het logo rechtsboven heeft trouwens niets met neo-fascisme te maken, verdedigt Roberson zichzelf. ,,Het logo van een adelaar en een leeuw bestond al voor een website van AV Medea en dit logo staat voor mijn roots. Ik ben een Nederlandse Afro-Amerikaan.''

In gesprek met de Efteling
SOS, dat anoniem wil blijven wegens doodverwensingen op sociale media, gaat ondertussen onverminderd door met het verspreiden van haar denkbeelden op Facebook. De actievoerders zijn wegens 'haatdragende taal' in de reacties al een aantal keer verwijderd door Facebook. ,,Wij hebben op deze pagina enkele beperkingen ingesteld en hanteren nu een zero tolerance beleid'', aldus de groep. Dit tot ongenoegen van vele Nederlanders, die zich duidelijk niet achter de groep scharen.

De antifascisisten laten weten in gesprek te gaan met de Efteling over de twee attracties die volgens hen een racistisch karakter hebben. ,,We hebben hebben telefonisch contact gehad. Er is een datum vastgelegd voor een gesprek, er zijn echter nog wat voorwaarden die voor ons ontzettend belangrijk zijn en die wij eerst bevestigd zien.'' Wat die voorwaarden zijn, wil de Efteling niet zeggen. ,,We staan open voor hun mening en horen graag wat zij te vertellen hebben'', aldus een woordvoerder van het attractiepark in Kaatsheuvel.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.