Volledig scherm
© anp

Kritiek op 'middelvinger' werkgevers naar bijstanders

De uitspraken van VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer dat driekwart van de bijstandsgerechtigden aan het werk gezet moeten worden en mensen met een uitkering 'labbekakken' zijn, stuiten op weerstand.

Quote

Deze tijd vraagt om uitgesto­ken hand in plaats van een middelvin­ger

Minister Asscher

Premier Mark Rutte vindt de uitspraken van VNO-NCW-baas Hans de Boer ongepast. Veel meer wilde de premier niet kwijt over de kwestie.

,,Alles wat ik daar verder over zeg, maakt het alleen maar pijnlijker voor degene die het interview heeft gegeven'', meldden NOS en RTL Nieuws die de premier opvingen voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer over de herziening van het belastingstelsel.

,,Uitschelden van werklozen en daar trots op zijn. Deze tijd vraagt om uitgestoken hand in plaats van een middelvinger'', reageert minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

PvdA-leider Diederik Samsom kaatst de opmerkingen van werkgeversvoorman Hans de Boer over uitkeringsgerechtigden terug. ,,Uitkeringsgerechtigden uitmaken voor 'labbekak' en drie zinnen later schaamteloos toegeven dat je het verdomt om arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen. Beste Hans, wie is hier nu de labbekak?''

Schoffering
Het ,,wegzetten'' van bijstanders als labbekakken vindt ouderenbond ANBO een schoffering. ,,Het kan echt niet om simpelweg op te merken dat mensen die vaak zijn weggesaneerd gedurende de crisis maar asperges moeten gaan steken. Dat is kort door de bocht en eerlijk gezegd gewoon een schoffering. Vooral als je ze ook 'labbezakken' noemt'', zegt directeur Liane de Haan van de ANBO.

,,De Boer merkt op dat ze aan het werk moeten. Daar kan niemand tegen zijn. Maar velen zijn de vijftig gepasseerd, aan het einde van hun ww-periode en zij slagen er niet in werk te vinden. Dat ís er gewoon te weinig.''

Volgens De Haan willen de meeste vijftigplussers die in de bijstand zitten best de handen uit de mouwen steken. ,,Leven op minimumniveau is geen pretje.'' Maar voor een groot deel van hen is het geen vrije keuze om van de bijstand te leven.

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.