Triodos Bank.
Volledig scherm
Triodos Bank. © ANP

'Kwestie van tijd eer grote banken spaarrente verlagen naar 0 procent'

UpdateSpaarders bij Triodos Bank krijgen vanaf 3 april geen spaarrente meer over hun spaargeld. Als eerste bank van Nederland verlaagt Triodos de rente voor een normale internetspaarrekening naar 0 procent. Het is een kwestie van tijd voordat grote banken besluiten de spaarrente op nul te zetten, volgens vergelijkssite Spaarrente.nl.

Triodos, dat zich vooral op het gebied van duurzaamheid wil onderscheiden, hanteerde al langer de laagste spaarrente in Nederland. In oktober vorig jaar werd deze al teruggeschroefd naar 0,1 procent. 

Nu Triodos Bank een 'psychologische grens' heeft doorbroken, verwacht Spaarrente.nl echter niet dat andere banken massaal de spaarrentes naar de 0 procent verlagen. ,,Natuurlijk zullen vooral de grootbanken met veel belangstelling volgen hoe de klanten van Triodos reageren, maar voor hen en de rest van de markt is de 0 procent nog ver weg'', licht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe.

Negatieve rente

Spaarrente.nl verwacht daarbij nog geen negatieve rentes voor consumenten. ,,Banken zijn hier heel voorzichtig mee, omdat Japans voorbeeld laat zien dat mensen hun geld van de bank gaan halen als ze moeten betalen om te sparen'', aldus de vergelijkingssite.

Op de zakelijke spaarmarkt is het daarentegen wel waarschijnlijk dat de rentes negatief worden. De rentes op zakelijke spaarrekeningen van ABN AMRO en Triodos staan al enkele maanden op 0 procent.

Andere aanbieders

Ook bij andere aanbieders gaan de rentes de laatste tijd hard omlaag. Dat heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen.

Maximale rente

Quote

Er zijn ook andere goede redenen om te blijven sparen

Triodos Bank

Spaarders kunnen momenteel nog maximaal 0,7 procent rente krijgen op hun spaarrekening, blijkt ook uit een analyse van prijsvergelijker spaarrente.nl. Bij grootbanken als ABN AMRO en Rabobank wordt voor een direct opvraagbare spaarrekening nu een spaarrente van 0,2 procent gehanteerd. ING zit op tenminste 0,25 procent. Een negatieve spaarrente dreigt, zo lijkt het. In andere landen in Europa zijn al enkele banken waar consumenten moeten betalen om geld op hun bankrekening te zetten.

Triodos benadrukte bij het bekendmaken van de wijzigingen dat sparen ondanks alles nog steeds zin heeft. ,,Er zijn ook andere goede redenen om te blijven sparen, bijvoorbeeld om een buffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven'', aldus de bank, die daarbij aangaf het spaargeld van zijn klanten nog steeds goed te kunnen gebruiken voor het financieren van duurzame ondernemers en initiatieven.