Volledig scherm
Pieter Lakeman van claimstichting Swapschade © Shody Careman

Lakeman: Beursgang van ABN Amro afblazen

De beursgang van ABN Amro moet worden afgeblazen. Dat zegt Pieter Lakeman van claim-stichting Swapschade. Hij waarschuwt voor een miljardenclaim naar aanleiding van de recente uitspraak van het gerechtshof over renteswaps.

Quote

Er zou veel Amerikaan­se belangstel­ling zijn. Laten we niet vergeten dat zij nog eerder dan Nederland­se aandeelhou­ders claimbe­reid zijn

Pieter Lakeman

Het gerechtshof in Amsterdam heeft in een recent tussenvonnis een door ABN verkochte renteswap aan een vastgoedondernemer nietig verklaard. Volgens het hof had de bank de klant bescherming tegen rentestijgingen beloofd, maar werd de rente vervolgens toch verhoogd door risico-opslagen.

De renteswap is met terugwerkende kracht ontbonden, waardoor de klant ruim 2 miljoen euro terugkrijgt van de bank.

Volgens Lakeman, die in 2009 een run op de DSB Bank veroorzaakte, heeft deze uitspraak grote consequenties voor renteswaps die met renteverhoging zijn verkocht aan mkb'ers.

Schadeclaim
Lakeman: ,,Dit geldt naar schatting voor circa 30 procent van de ABN Amro-klanten, maar zelfs als het slechts voor 20 procent van de klanten geldt, wordt de bank geconfronteerd met een schadeclaim van 2,5 miljard euro, inclusief de terug te betalen rente-opslagen."

Die risico's voor claims en de mogelijke omvang van de schade worden volgens de claimstichting van Lakeman én Renteswapschadeclaim van Pieter Lijesen onvolledig weergegeven in het prospectus.

In dit document, verplicht voor elk bedrijf dat naar de beurs wil, moeten de belangrijkste risico's worden benoemd en toegelicht.

De twee claimstichtingen hebben minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën inmiddels een brandbrief gestuurd om te waarschuwen voor de onjuistheden in het prospectus van ABN.

,,Er zou veel Amerikaanse belangstelling zijn. Laten we niet vergeten dat zij nog eerder dan Nederlandse aandeelhouders claimbereid zijn. Dan krijgt de Staat die claims aan zijn broek," aldus Lakeman.

Om dit te voorkomen, is volgens Lakeman het afblazen van de beursintroductie de enige optie.

Prospectus
Minister Dijsselbloem wilde woensdag niet reageren op de waarschuwing van de twee claimstichtingen en verwees door naar ABN Amro. De bank zelf liet in een reactie weten dat de informatie over renteswaps afdoende is vermeld in het prospectus.

In het prospectus staat dat 'negatieve uitkomsten van procedures, schikkingen door de toezichthouder of andere bevoegde instanties ondernomen acties, wetgeving, maatregelen voor de gehele bedrijfstak en overige regelingen ten behoeve van klanten en derden een substantieel nadelig effect kunnen hebben op de onderneming, de reputatie, het operationeel resultaat, de financiële toestand en de vooruitzichten van de Groep'.

Volgens de claimstichtingen zou de bank in 10 jaar tijd al 4 miljard euro hebben verdiend met de verkoop van renteswaps, waarvan 1,5 miljard aan renteverhogingen. Daarnaast zou de bank ook vergelijkbare producten aan woningcorporaties, universiteiten en semi-overheidsinstellingen hebben verkocht.

Volgens voorzitter Pieter Lijesen van Renteswapschadeclaim zou het prospectus bovendien onvoldoende weerspiegelen dat er vanaf 2017 veel lucratieve swapcontracten aflopen, waardoor de winst 200 miljoen per jaar lager zou uitvallen.

Het prospectus van ABN Amro vermeldt verder dat klanten met hypotheken met een variabele euribor-rente hebben geklaagd over een verhoging van de marge, omdat de rentemarge niet stabiel bleef gedurende het swapcontract. Een andere bank verloor een vergelijkbare rechtszaak.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.
  2. Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’

    Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’

    De toegangspoort van Rotterdam Shortsea Terminals (RST) is vanochtend enige tijd geblokkeerd door het personeel van containeroverslagbedrijf Uniport, dat binnenkort wordt gesloten. Bij de actie is volgens ooggetuigen zwaar vuurwerk afgestoken. Het personeel protesteert tegen een sociaal plan dat Steinweg-Handelsveem, het moederbedrijf van beide ondernemingen, heeft voorgesteld om de ruim tweehonderd werknemers op te vangen.